6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăOxford: O expoziţie dedicată scriitorului J.R.R Tolkien va fi inaugurată

Oxford: O expoziţie dedicată scriitorului J.R.R Tolkien va fi inaugurată

Instalată în Biblioteca Centrală, cea mai prestigioasă a Universităţii, expoziţia “Tolkien: Maker of Middle-earth” (“Tolkien, creator al Pământului de Mijloc) adună manuscrise, hărţi, ilustraţii sau obiecte care i-au aparţinut scriitorului britanic. 

“Ceea ce am vrut să arătăm este activitatea originală a lui Tolkien, să demontăm interpretările pentru a reveni acolo unde a început totul”, a explicat pentru AFP muzeografa Catherine McIlwaine. Căci la Oxford şi-a petrecut Tolkien cea mai mare parte a vieţii, înainte de a muri în 1973. 

Vitrinele pun în valoare creaţiile autorului pasionat de lingvistică, de la primele sale picturi abstracte şi poveştile scrise pentru copii până la anumite opere publicate postum. 

“Tolkien a fost întotdeauna un fenomen internaţional, chiar în timpul vieţii”, a estimat Richard Ovenden, care conduce biblioteca. “Şi suntem singura instituţie capabilă să arate o astfel de expoziţie: deţinem, de departe, cea mai mare colecţie de documente ale lui Tolkien”. 

În Biblioteca lui Bodley este prezentată o mare parte din colecţia de documente ale scriitorului de care dispune, între care harta, în trei dimensiuni a faimosului Pământ de Mijloc. 

Dar anumite piese majore sunt de împrumut, în special ilustraţiile originale şi manuscrisele rare ale romanului “Hobbitul”, care l-a făcut celebru pe Tolkien în 1937, şi ale trilogiei “Stăpânul inelelor”, publicată în 1954, care rămâne cea mai faimoasă operă a sa. 

Viaţa personală a scriitorului este totodată documentată, în special copilăria şi anii de studiu, cariera de cercetător în literatură sau viaţa de familie. 

Cel de-al treilea copil al autorului, Christopher, a adus numeroase piese, între care biroul şi scaunul unde se intala Tolkien când scria. 

O parte din corespondenţa admiratorilor săi este expusă, între care o scrisoare a scriitorului britanic Terry Pratchett, cunoscut pentru romanele sale fantastice. 

Născut în Africa de Sud, Tolkien a crescut în regiunea Birmingham, înainte de a sosi la Oxford, la Exeter College, pentru studiile sale. El a predat, ca profesor de limba engleză şi gramatică la Merton College. Tot la Oxford este înmormântat, în cimitirul Wolvercote. 

Expoziţia este deschisă publicului până pe 28 octombrie. 

John Ronald Reuel Tolkien (3 ianuarie 1892 – 2 septembrie 1973) a fost scriitor, poet, filolog şi profesor universitar englez, celebru pentru cărţile sale fantasy „Hobbitul” şi ”Stăpânul inelelor”. Deşi mulţi autori au publicat volume fantasy înaintea lui, succesul uriaş de care s-au bucurat aceste cărţi în Statele Unite a dus la o popularizare în masă a acestui gen literar, iar Tolkien este considerat în prezent „părintele literaturii fantasy”. Operele sale au inspirat numeroase alte romane şi nuvele fantasy şi ştiinţifico-fantastice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă