Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O actriţă implicată politic

Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes o are pe afiş pe superba actriţă franceză Juliette Binoche. Născută din părinţi artişti - tatăl, Jean-Marie Binoche, era actor, regizor şi sculptor, şi mama, Monique Stalens, ...

Share

Gabriela Lupu 0 comentarii

22.04.2010 - 20:09
Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes o are pe afiş pe superba actriţă franceză Juliette Binoche. Născută din părinţi artişti - tatăl, Jean-Marie Binoche, era actor, regizor şi sculptor, şi mama, Monique Stalens, actriţă şi regizor -, Juliette a mers pe urmele acestora, ea fiind nu numai actriţă, ci şi o foarte talentată pictoriţă. De altfel, picturile care apar în filmul „Amanţii de pe Pont Neuf" sunt chiar create de ea. 

 

A debutat în „Regele moare" de Eugen Ionescu

Primul ei rol a fost în liceu, când a debutat în spectacolul „Regele moare". Un an mai târziu, a început cursurile Conservatorului Naţional de Artă Dramatică din Paris. Primul ei mare rol a fost cel din ecranizarea romanului lui Milan Kundera „Insuportabila uşurătate a fiinţei", interpretarea ei fiind primită cu laude maxime de către critica de specialitate, care a numit-o „aproape eterică în frumuseţe şi virginalitate". Cu rolurile care au urmat şi-a pierdut însă aspectul „virginal", cei mai mulţi regizori insistând să-i scoată în evidenţă incredibila forţă sexuală. Marile premii le-a obţinut din întâlnirile cu regizori de alte naţionalităţi. Colaborarea cu polonezul Krzysztof Kieslowski la filmul „Albastru", din seria „Trei culori", i-a adus un César pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, iar lucrul cu britanicul Anthony Minghella la „Pacientul englez" i-a adus un mult râvnit Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

 

O intelectuală anti-Sarkozy

Juliette Binoche nu pierde nici un prilej să-l atace pe Nicolas Sarkozy, pe care îl numeşte pur şi simplu „dictator", afirmând că acesta şi-ar dori să transforme Franţa într-o „republică monarhică". Proeuropeană, dar destul de antiamericană, Binoche a afirmat că nu crede varianta oficială a atentatelor de la 11 septembrie şi că este cu neputinţă ca autorităţile americane să fie străine de tragicele întâmplări. Printre multele acţiuni umanitare la care actriţa a participat a fost şi una a Medicilor fără Frontiere. De asemenea, ea patronează fundaţia „Aspecta", care realizează acţiuni de binefacere în Cambogia. Juliette Binoche a botezat nu mai puţin de nouă bebeluşi cambogieni de a căror susţinere financiară s-a ocupat şi mai tîrziu. Ea, personal, are doi copii, Raphael, al cărui tată, Andre Hall, este de profesie scafandru, şi o fetiţă, Hana (botezată astfel după numele personajului din „Pacientul englez"), născută din relaţia cu mult mai tânărul actor Benoît Magimel. A mai avut câteva relaţii amoroase de mai lungă sau mai scurtă durată, precum cea cu regizorul argentinian Santiago Amigorena, cea cu seducătorul actor Olivier Martinez, cea cu criticul şi scriitorul Leos Carax, dar şi o mult mediatizată poveste de dragoste cu faimosul Daniel Day Lewis, care pare a avea un fetiş pentru franţuzoaice, el fiind implicat într-o lungă relaţie şi cu Isabelle Adjani.  

Partitura din „Pacientul englez" i-a adus un mult râvnit Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...