Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Naşul Berlusconi, ultima victimă a scriitorului antimafia

Roberto Saviano, autorul faimosului roman „Gomorra", are un succes nebun ca om de televiziune. Emisiunea de pe canalul Rai 3 al cărei coprezentator este scriitorul a bătut toate recordurile de audienţă."Vieni via con me" ...

Share

Gabriela Lupu 0 comentarii

01.12.2010 - 17:41

Roberto Saviano, autorul faimosului roman „Gomorra", are un succes nebun ca om de televiziune. Emisiunea de pe canalul Rai 3 al cărei coprezentator este scriitorul a bătut toate recordurile de audienţă.

"Vieni via con me" („Vino cu mine!"), care îi are ca gazde pe Roberto Saviano şi pe cunoscutul om de televizune Fabio Fazio, a devenit un adevărat fenomen mediatic. Într-un articol din L'Espresso, specialistul în comunicare Carlo Freccero, considerat un guru al televiziunii, face o radiografie a succesului fulminant al show-ului: „O emisiune nu atinge 30,21% din audienţă doar pentru că este un spectacol frumos. Dacă un program este bine construit, profesionist, este cert că audienţa va fi puţin deasupra mediei. Dar pentru a face 30%, este nevoie de un eveniment. Iar acest eveniment este obţinut atunci când un spectacol captează spiritul vremurilor sale şi răspunde întru totul aşteptărilor publicului". Şi care ar fi aceste aşteptări ale telespectatorilor italieni?

Se pare că epoca Big Brother s-a cam dus şi că în locul show-urilor mai mult sau mai puţin voyeur-iste italienii de rând, atinşi serios la buzunare de criza economică, sunt seduşi acum de ideea de dreptate socială. Astfel că discursul lui Saviano, care a devenit, prin exemplul vieţii sale puse mereu în pericol, un fel de purtător de cuvânt al luptei antimafie şi anticorupţie, prinde foarte bine la „popor". „Vieni via con me" nu face dezvăluiri incendiare, dar pune pe tapet problema imoralităţii clasei conducătoare.

Investigaţie versus show

„Astăzi, televiziunea italiană este în ansamblu avidă de adevăr. Adevărul prevalează asupra programelor de telerealitate, dovada fiind scorurile de audienţă. După ani de infotainment, amestec de informaţie şi divertisment, de mondenităţi şi de reality-show-uri, emisiunile care au cel mai mare succes sunt cele de aprofundare şi de investigare. 
Realităţii cenuşii a vieţii italianului de rând i se oferă drept substitut povestea vieţii strălucitoare a preşedintelui consiliului ţării, cu ale sale douăzeci de proprietăţi, nenumărate chefuri şi mondenităţi. Silvio Berlusconi a descris Italia ca fiind o ţară prosperă, pentru că toată lumea are telefon mobil şi pentru că iahturile se îmbulzesc în porturile de agrement. E ca şi cum ai interpreta o statistică potrivit căreia, dacă, dintr-un eşantion de zece persoane, una mănâncă zece pui, este ca şi cum fiecare ar fi mâncat un pui", explică Freccero.

Plecăm sau rămânem în Italia?

Emisiunea ajunsă la a patra întâlnire cu publicul a avut un imens succes încă de la prima ediţie, graţie şi invitatului său special, actorul Roberto Benigni, care a ţinut să sublinieze faptul că a renunţat la suma pe care o cere  de obicei pentru o apariţie tv, 250.000 de euro, venind gratis la invitaţia lui Saviano, al cărui fan este. Unul dintre momentele-cheie ale emisiunii este cel în care invitaţii sunt puşi să întocmească o listă cu lucrurile care îi deranjează în Italia. Momentul este construit ca un soi de referendum asupra Italiei: Plec? Rămân? Mai putem încă face ceva pentru a ne duce viaţa aici?  Ţara a ieşit destul de ciufulită din această probă a adevărului, astfel că Saviano are dreptate când le spune compatrioţilor săi „veniţi cu mine".  Gazdele emisiunii nu dau însă un răspuns la întrebarea, legitimă de altfel, unde s-ar putea duce toţi italienii nemulţumiţi de regimul Berlusconi.  

Despre criza din cultură

Cea mai recentă ediţie a emisiunii a fost pe 29 noiembrie şi a avut ca temă criza din cultură.  Fazio şi Saviano au început prin a-i aduce un omagiu celui pe care l-au numit „Maestrul", şi anume regizorului şi scenaristului Mario Monicelli, care s-a sinucis aruncându-se pe fereastră la spitalul San Giovanni din Roma, unde era internat. Monicelli, care a lucrat mult şi televiziune, a regizat 65 de filme, dar cel mai important rămâne „La Grande Guerra" („Marele război", 1959), film care a fost nominalizat la Oscar şi care a primit Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia.  Printre invitaţii emisiunii dedicate culturii s-a numărat o altă legendă a teatrului contemporan, Dario Fo, dramaturg, actor şi regizor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Citește totul despre:

Comentarii