Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Maestrul Ion Lucian sau şapte decenii de teatru

S-a  stins din viaţă maestrul Ion Lucian, actor care din aproape 88 de ani de viaţă, nu mai puţin de 71 i-a dedicat scenei. Un mare actor de comedie şi un talentat scriitor, el a fost însă în primul rând un ...

Share

[email protected] 0 comentarii

01.04.2012 - 19:48

S-a  stins din viaţă maestrul Ion Lucian, actor care din aproape 88 de ani de viaţă, nu mai puţin de 71 i-a dedicat scenei. Un mare actor de comedie şi un talentat scriitor, el a fost însă în primul rând un iubitor şi un promotor al teatrului pentru copii.

Parcă simţindu-şi sfârşitul aproape, maestrul a scris un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, mesaj ce pare acum testamentul său artistic.  Iată ce scria actorul în mesajul care a fost citit de soţia sa pe 27 martie la Teatrul Excelsior, fondat şi condus de Ion Lucian: „Teatrul a pierdut definitiv complicitatea cu marele public. De mii de ani de când există,  a rezistat tocmai pentru că a fost complice cu publicul. A avut ascendenţă faţă de celelalte  arte,  pentru că teatrul comunică direct  cu publicul. Pe scenă,  el găsea răspunsurile, întrebările, îndoielile.

Teatrul era pentru spectatorul dinainte de '89 un enorm suport moral, locul unde se refugia, unde îşi găsea motivele de speranţă, de viaţă, de încredere. Există un loc unde această complicitate a rămas nealterată. Acest fenomen s-a petrecut în lumea teatrului pentru copii, deşi ne aflăm în epoca internetului. Când s-a dărâmat clădirea veche a Teatrului Excelsior, toţi au venit la mine speriaţi, părinţi, copii, să mă întrebe: ei unde or să se mai ducă? I-am liniştit. Că au unde să vină. Ei nu pot renunţa la teatru, pentru că aici e singurul loc unde se joacă cinstit. Adică exact pentru ceea ce  eu am fost de multe  ori criticat. Că sunt retrograd, conservator, învechit. Însă eu tot timpul  am fost credincios unei opinii ale mele:  miturile  copilăriei  nu trebuie demolate".

Încă un mormânt pe Aleea Artiştilor

Actorul Ion Lucian a murit sâmbătă seară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat pe 11 martie, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus în holul Teatrului Excelsior luni, de la ora 13.30 până la ora 18.00, în timp ce înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor, marţi, informează un comunicat al Teatrului Excelsior. Slujba religioasă va avea loc marţi, de la ora 13.30, iar la ora 14.30, trupul neînsufleţit al maestrului va fi înmormântat pe Aleea Artiştilor.

Ion Lucian, cunoscut actor de teatru, regizor, scenarist şi dramaturg, s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti. A absolvit Academia Regală de Teatru şi Muzică din Bucureşti, în 1945.

La 18 ani, juca pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947-1952 şi 1956-1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960-1964; 1972-1990).

Fondator şi director (1964- 1972) al Teatrului pentru Copii „Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952-1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

De-a lungul carierei, a fost invitat în calitate de actor şi regizor în Italia, Belgia, Franţa, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizări de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesă scrisă de el dedicată copiilor, „Cocoşelul neascultător", montate la teatre din Paris, Caen, Ren­nes, Montreal, Bruxelles. A tradus piese de Molière, Eugène Labiche, Georges Feydeau şi a publicat volumele "Le petit coq" (1975), "Fantezii pe teme umoristice" (1998) şi "Steluţe de umor" (2002).

În stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat la Teatrul Naţional în piesa „Comedia Roşie", în regia lui Alexandru Tocilescu, iar din 2002 ţinea capul de afiş la Teatrul de Comedie în „...escu", de Tudor Muşatescu.

Din filmografia sa pot fi amintite „Două lumi şi o dragoste" (1947), „Viaţa învinge" (1951), „Gelozia bat-o vina" (1954), „Doi vecini" (1958), „D'ale carnavalului" (1958), „Titanic vals" (1964), „Mofturi 1900" (1964), „Doctor fără voie" (1976), „Roşia de un kilogram" (1979), „Rămăşagul" (1984), „Medalia de onoare" (2009).

În 1973 a fost numit membru în Asociaţia Scriitorilor Francezi de Teatru şi Muzică, cu sediul la Paris, în Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret, cu sediul la Paris, iar în 2001, al Clubului Diplomaţiei Culturale. A fost numit, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A primit distincţia de Artist Emerit în 1954, premiul UNITER pentru întreaga carieră în 2001 şi premiul naţional UNITER pentru întreaga cariera dedicată tânărului public (2002). Ion Lucian a fost numit, totodată, Societar de Onoare al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

A primit titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare (Franţa,  2004), o încununare a activităţii sale remarcabile desfăşurată în spaţiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I şi II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. De asemenea, la ediţia din 2007 a Festivalului Comediei Româneşti, i-a fost acordat premiul de excelenţă.

Casa sa, Teatrul Excelsior

Pe 4 mai 2011, a fost inaugurat în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat ani de zile pentru deschiderea acestei instituţii.

 Într-un comunicat al Teatrului Excelsior se arată: „Pe 31 martie, în jurul orei 21.15, după o grea suferinţă, maestrul Ion Lucian a decedat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Floreasca. S-a luptat până în ultima clipă cu boala, având-o alături pe soţia sa, actriţa Paula Sorescu Lucian. Era aşteptat cu nerăbdare de trupa Teatrului Excelsior, să revină în locul pe care domnia sa l-a sfinţit. În urmă cu exact 22 de ani, maestrul Ion Lucian înfiinţa Teatrul Excelsior. De atunci, a trăit zi şi noapte pentru această citadelă a artelor, cum îi plăcea s-o numească. Iar, în vara anului trecut, a reuşit, după o bătălie pe viaţă şi pe moarte, să inaugureze noul sediu al Teatrului Excelsior, modern, elegant, primitor, unde copiii, părinţii şi bunicii sunt cei mai preţioşi spectatori".  

Citește totul despre:

Comentarii