11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGregory Peck, un actor predestinat rolurilor de eroi cinstiti

Gregory Peck, un actor predestinat rolurilor de eroi cinstiti

Eleganta sa sobra a marcat cinematografia americana. Caracter impecabil, Gregory Peck a fost nu numai o valoare de box-office, ci si un om cu verticalitate, asemenea eroilor pe care i-a interpretat.

Gregory Peck este unul dintre actorii care au construit legenda Hollywood-ului si printre primii care au primit o stea pe Hollywood Walk of Fame in anii ’60 (stea care a fost chiar furata in 2005 si ulterior inlocuita). De la debutul sau in 1944, Gregory Peck a fost un actor popular. Silueta lui inalta (1,92 m), tactul si sensibilitatea care il caracterizau s-au constituit in atuuri pentru o cariera exceptionala si variata.

Unele dintre rolurile lui au facut cariera, precum cel al capitanului Ahab in "Moby Dick" (1956) de John Huston, realizator care va saluta in autobiografia sa "superba demnitate" a actorului: "Greg este unul dintre cei mai simpatici si mai corecti oameni pe care i-am cunoscut".

Aceasta statura de erou l-a facut sa fie preferat altor actori atunci cand a fost vorba de a da viata unor figuri istorice precum Douglas MacArthur (in "MacArthur", 1977), regele David ("David si Bathsheba", 1951) sau Abraham Lincoln ("The Blue and the Gray", 1982). A fost solicitat si pentru roluri de aventurier, mai ales in western-uri: "Cum a fost cucerit Vestul" (1962) ori "Ferma din Arizona" (1958).

Stilul sau nu s-a adaptat bine comediilor, desi prestatia de indragostit din "Vacanta la Roma" (1953), alaturi de o debutanta pe atunci – Audrey Hepburn – ramane in memoria tuturor celor care l-au vazut.

Nascut pe 5 aprilie 1916 in California, Eldred Gregory Peck a avut o copilarie solitara. Tatal sau, un farmacist de origine irlandeza, si mama sa, o femeie originara din Missouri, s-au despartit cand el avea doar 6 ani. A fost incredintat bunicii si trimis de la 10 ani la scoala militara catolica din Los Angeles, unde a primit o educatie stricta, marcata de religie. Dupa liceu, a fost admis la Universitatea din Berkeley, loc in care l-a abordat directorul teatrului din campus, care cauta un tanar inalt pentru o adaptare a lui "Moby Dick". Au fost primii sai pasi in lumea teatrului.

Dupa absolvire, a plecat la New York cu 195 $ in buzunar. In tren a decis sa-si schimbe prenumele: "Eldred Peck a urcat in tren si Gregory Peck a coborat", se amuza actorul povestind. A urmat cursuri de teatru, dupa care si-a facut debutul pe Broadway intr-o piesa modesta, ce l-a facut insa remarcat celor de la Hollywood. Accepta aici un prim rol in 1944 doar pentru a-si putea plati darile. Continua insa in forta. Primii cinci ani ai carierei i-au adus patru nominalizari la Oscar pentru rolurile din "Cheile imparatiei" (1944), "Puiul" (1946), "Gentleman's Agreement" (1947) si "Twelve O'Clock High" (1950).

Singura statueta de aur din cariera o obtine pentru rolul din "Sa ucizi o pasare cantatoare" (1962). "Am pus in acest rol tot ce aveam – toate sentimentele si tot ce am invatat in 46 de ani despre viata de familie", spunea el in 1989. "Dar si credinta mea vizavi de dreptate si sanse egale". Rasat, cu un sarm aparte, Peck a parut predestinat rolurilor de eroi cinstiti, curajosi si uneori vulnerabili, o imagine pe care a parasit-o rareori, pentru a interpreta personaje antipatice – fiul tradator din "Duel sub soare" (1946) sau doctorul nazist Josef Mengele in "Himera" (1978).

Gregory Peck a fost presedintele fondator al Institutului American de Film si a prezidat intre 1967 si 1970 academia care decerneaza Oscarurile.

In paralel cu cariera sa in fata camerei, Gregory Peck si-a folosit carisma naturala angajandu-se si in alte actiuni. In 1948 actorul a facut campanie pentru presedintele Harry Truman, intr-o perioada in care nimeni nu credea ca are vreo sansa de castig. De asemenea, s-a angajat in numeroase cauze pacifiste, printre altele producand in 1972 un film impotriva razboiului din Vietnam.

Dupa o prima casatorie din care a avut trei copii, Peck s-a recasatorit in 1955 cu jurnalista franceza Véronique Passani, cu care a avut alti doi copii, amandoi deveniti actori in Franta. Legatura cu aceasta tara i-a sudat prietenia cu presedintele Jacques Chirac, care a spus la moartea actorului, in 2003, ca "nu era doar un urias al cinematografiei, pe care il admiram, ci un om de cultura exceptional, un om cu inima mare, mereu atent cu ceilalti si profund ingrijorat de evenimentele din lume".

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă