16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBărbatul care hrăneşte 400.000 de copii în fiecare zi

Bărbatul care hrăneşte 400.000 de copii în fiecare zi

Un bărbat din Scoţia şi-a vândut casa ca să-i ajute pe refugiaţii din Bosnia. Ulterior, a pus bazele unei organizaţii care acum hrăneşte 412.000 de copii în fiecare zi, în 15 ţări din lume, potrivit CNN.com.

În 1992, Magnus MacFarlane-Barrow se afla într-un pub local din Argyll (Scoţia), împreună cu fratele lui, când a văzut la televizor reportajul despre o tabără de refugiaţi din Bosnia.
Imaginile cu oamenii care sufereau din cauza războiului i-au şocat pe cei doi fermieri, care vizitaseră Bosnia ca adolescenţi şi îşi aminteau de căldura bosniecilor.

Am început să ne întrebăm cum am putea să-i ajutăm, povesteşte MacFarlane-Barrow. Cei doi şi-au luat liber de la muncă o săptămână şi au început să strângă alimente, haine, medicamente şi pături. Au încărcat totul într-un Land Rover vechi, s-au dus în Bosnia şi apoi s-au întors în Scoţia.

“M-am întors aici gândindu-mă că am făcut singura mea faptă bună şi eram pregătit să-mi reiau viaţa, dar nu s-a întâmplat aşa”, povesteşte scoţianul.

Când au ajuns acasă, cei doi au găsit o mulţime de bunuri pe care oamenii le strânseseră în absenţa lor.

“M-a mişcat generozitatea celorlalţi. Am văzut toate acele donaţii în casa noastră şi ne-am gândit că oamenii sunt buni şi mi-am dorit să fiu şi eu aşa”, îşi aminteşte Magnus.

Mary’s Meals, programul care salvează vieţi

S-a întors în Bosnia de 22 de ori în timpul războiului, şi, timp de 18 ani, munca lui s-a extins. Programul lui, Mary’s Meals, denumit după Fecioara Maria, oferă mese zilnice gratuite la peste 400,000 de copii din lume.

MacFarlane-Barrow şi-a regăsit inspiraţia în 2002, când lucra în Malawi – o ţară răvăşită de SIDA şi foamete. Atunci a întâlnit un adolescent care visa doar la o masă decentă şi la educaţie.

“Mama lui era pe moarte din cauza SIDA. Stătea pe podeaua din pământ, cu cei şase copii în jurul ei”, povesteşte el. “Am început să vorbesc cu Edward, cel mai mare dintre copii. Şi el mi-a spus: ‘ Mi-ar plăcea să am mâncare suficientă. Mi-ar plăcea să merg la şcoală în fiecare zi.’ , mi-a povestit.”, spune Magnus.

Atunci a lansat Mary’s Meals, care se străduieşte să rupă cercul sărăciei, oferindu-le copiilor o masă caldă la şcoală. 3.500 de copii sunt hrăniţi zilnic. Mâncarea – o fiertură din mazăre – le oferă un îndemn să-şi continue studiile şi îi ajută să se concentreze mai bine asupra învăţatului. Este o formulă despre care MacFarlane-Barrow crede că funcţionează.

“Absenteismul a scăzut dramatic de când am început să oferim Mary’s Meals în şcoli. Am sesizat îmbunătăţiri majore în perfomanţele academice ale copiilor”, povesteşte scoţianul.

Mary’s Meals colaborează cu locuitorii din zonă, care în fiecare zi gătesc şi împart mâncarea. În Malawi, sunt mai mult de 10.000 de voluntari care îşi consacră timpul acestei activităţi.

Programul se desfăşoară în mai mult de 500 de şcoli şi grădiniţe pentru copii, în 15 ţări, un efort global pe care MacFarlane-Barrow îl coordonează dintr-o căsuţă de pe proprietatea părinţilor lui din Scoţia. Deşi are şase copii, îşi petrece foarte mult timp în străinătate, ca să supravegheze proiectul şi să viziteze şcolile unde sunt servite mesele.

“Mă uit la feţele copiilor când îşi mănâncă porridge-ul. Faptul că ştiu că le pot schimba vieţile mă ajută să merg mai departe.” , spune el.

Speranţă în Haiti

Mereu apar noi provocări. Cea mai recentă este în Haiti, unde programul Mary’s Meals se desfăşoară din 2006. Scoţianul colaborează cu un preot catolic local şi împreună reuşesc să hrănească 12.000 de copii pe zi, de la cutremurul din ianuarie.

Ei au contribuit la crearea unor săli de clasă temporare şi reconstruiesc opt şcoli din zona Cite Soleil, din capitala Port-au-Prince. Pe lângă programul de alimentaţie, organizaţia hrăneşte acum 2000 de bătrâni din Haiti şi oferă şi medicamente.

MacFarlane-Barrow este condus de credinţa creştină, dar nu este un misionar. “Suntem foarte atenţi să nu corelăm mâncarea şi credinţa. Îi ajutăm pe aceia care au nevoie şi atât”, povesteşte el.

“Când mă gândesc la Mary’s Meals, îmi vin în minte multe dovezi de iubire. Am învăţat că fiecare act de bunătate, cât de mic, face diferenţa”, spune Magnus.

În 2010, Magnus MacFarlane-Barrow a fost ales în programul “CNN Heroes”, care îi premiază pe oamenii care îşi ajută semenii.

 

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă