Ania Caill – speranţa României la FOTE 2013

La numai 17 ani este principala speranţă a României pentru o medalie în schiul alpin. Aceasta este Ania Caill, care ne va reprezenta luni, 18 februarie 2013, în proba de Slalom Uriaş, pe pârtia ...

Share

Dan Gheorghe 0 comentarii

17.02.2013 - 16:49

La numai 17 ani este principala speranţă a României pentru o medalie în schiul alpin. Aceasta este Ania Caill, care ne va reprezenta luni, 18 februarie 2013, în proba de Slalom Uriaş, pe pârtia “Subteleferic“ din Poiana Braşov, în cadrul primei mari competiţii a sportului alb din ţara noastră – Festivalul Olimpic al Tineretului European.

Născută şi antrenată în Franţa, în şcoli cu profil sportiv de cea mai înaltă clasă, încă de la nouă ani, de când a descoperit pasiunea pentru viteza pe pârtie. Aşa am cunoscut-o pe Ania Caill, despre care ziarul “România liberă” a scris încă de anul trecut, imediat după ce, în iunie, Federaţia Franceză de Schi şi-a dat acordul ca tânăra cu sânge de român să-şi reprezinte ţara de origine în competiţiile internaţionale. Şi asta în condiţiile în care Ania se remarcase deja în diverse concursuri de pe mapamond, prin talentul ei – campioană a Pirineilor la numai 11 ani, vicecampioană a Franţei în 2011, primul loc la juniori, iarna trecută, la Super-G, locuri fruntaşe la zeci de competiţii alpine din ţări cu greutate în acest sport.

Ania are acum 46 de puncte acumulate în clasamentul internaţional, la categoria ei de vârstă. Regulamentul în schi prevede că cei mai buni în branşă au cât mai puţine puncte. Sportivii cu mai puţin de 100 de puncte sunt consideraţi de excepţie, la nivel olimpic. “Ania este liderul generaţiei sale, în România”, remarca în 2012, după transferul acestei fete sub culorile României, secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon, Puiu Gaşpar.

Primul concurs al Aniei pe pământ românesc

“Este pentru prima oară când Ania concurează pentru România, pe pământ românesc”, remarcă acum, cu vădită emoţie, mama ei, Dana Caill. Iar ocazia este cu adevărat de excepţie, pentru că ţara noastră organizează prima competiţie de nivel mondial, în sporturile de iarnă – Festivalul Olimpic al Tineretului European – eveniment a cărui deschidere oficială va avea loc chiar azi. Competiţia se va încheia pe 22 februarie, reunind aproximativ 1.000 de juniori din 45 de ţări. Conform regulamentului acestui sport, eşti junior până la vârsta de 21 de ani.

Cu patru zile în urmă, când a venit în România, pentru a se alătura lotului nostru naţional de schi alpin, din care mai fac parte încă patru băieţi şi trei fete, Ania declara, într-o limbă română aproape perfectă, pentru portalul stiridesport.ro, că “mama mi-a insulflat ataşamentul faţă de România”. Dar tânăra şi-a creionat, cu maturitate, şi personalitatea, spunând ce anume a făcut-o să iubească acest sport – “senzaţia de libertate, de viteză de evadare”.

De la egal la egal cu marile puteri ale lumii

“Singura cu şansă de medalie”, e caracterizată Ania de antrenorul lotului nostru de schi alpin, Florin Cristea. “Nivelul competiţiei este foarte ridicat”, spune în continuare antrenorul. Asta ne dă siguranţa, nouă, spectatorilor, că vom asista, în zilele următoare, la un concurs de excepţie. Printre cei prezenţi acum în România se află reprezentanţi ai marilor puteri în schiul alpin – Norvegia, Suedia, Austria, Franţa – sportivi care au dat până acum măsura valorii lor în Cupa Europei. Deci nici pomeneală ca pe pârtiile din România să fie doar o promenadă!

Vestea bună e că reprezentanta noastră de frunte, Ania Caill, se află în formă maximă. Chiar în luna asta, pe 6 februarie, la un concurs internaţional desfăşurat în Elveţia, Ania a obţinut locul secund la Slalom Uriaş.

Programul acestei fete este cât se poate de încărcat acum. Imediat după competiţia din România va pleca în Canada, unde pe 19 februarie începe Campionatul Mondial de Schi pentru Juniori, încercându-şi forţele pentru Slalom Uriaş şi Super-G. Ania va concura şi în România la Slalom Uriaş. Chiar mâine o vom vedea la lucru, pe pârtia ”Subteleferic” din Poiana Braşov. Este o disciplină pe care fata noastră o stăpâneşte perfect. Dovadă că două sportive ale Franţei, înscrise în aceeaşi probă, au fost întrecute de Ania într-un concurs recent, la Alpe d’Huez.

Secretul unei sportive de performanţă

Cum a venit în ţară, Ania s-a lipit imediat de ceilalţi colegi ai ei din lotul naţional, cazaţi acum într-un hotel din Poiana Braşov. Au început antrenamentele. A fost studiată în detaliu şi pârtia pe care mâine vor concura sportivii. Ania are emoţii, mai ales că acum va concura sub ochii compatrioţilor ei. Asta ne-o confirmă Dana, mama ei.

„Are ceva emoţii, mai ales că şi presa i-a luat intreviuri, în ultimele zile”, spune Dana. Şi tot ea spune un mic secret despre fiica ei – ”Ania e mai bună în cursa oficială, decât la antrenamente. Are o putere extraordinară de concentrare acolo, în punctul de plecare în cursă”, iată o descriere cât se poate de elocventă a unui caracter puternic. Nu rămâne decât să ţinem pumnii tuturor reprezentanţilor României în acest concurs, indiferent de probe – schi alpin, schi fond, biatlon, snowbord şi sărituri.

Problema sponsorizării dezbătută la Comitetul Olimpic Sportiv Român

Sportul la nivel foarte mare, pe plan mondial, înseamnă şi cheltuieli materiale pe măsură. Un sportiv de talia Aniei Caill are nevoie de cel puţin 50.000 de euro pe an, doar pentru echipamente, la care se adaugă banii necesari deplasărilor în diverse zone ale lumii, unde sunt concursuri. Având în vedere că a ieşit deja de sub “umbrela” Franţei, Ania şi-a înfiinţat, cu numai o săptămână în urmă, o asociaţie, denumirea oficială fiind “Ania’s Friends”.

Cei care doresc să susţină această fată în efortul ei de a reprezenta România pe pârtiile de schi din întreaga lume, o pot face prin intermediul unui cont bancar deschis pe numele asociaţiei – IBAN76 1660 7000 0198 1211 3330 458CCBPFRPPPPG.

Ania e ajutată acum de Federaţia Română de Schi-Biatlon, cu precădere în privinţa deplasărilor. Tocmai acum, într-o perioadă a constrângerilor bugetare, problema “sponsorizării în sportul românesc“ a fost subiectul unui recent colocviu desfăşurat pe 15 februarie la sediul Comitetului Olimpic Sportiv Român. Acolo s-a evidenţiat că “sponsorizarea este unul dintre elementele care te ţin în această lume şi te ajută să rezişti în faţa marilor provocări“. Alături de alţi sportivi de excepţie ai României, şi Ania merită atenţia noastră...

Citește totul despre:

Comentarii