14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăCulturăNume ­importante ale jazzului ­internațional, la ARCUB

Nume ­importante ale jazzului ­internațional, la ARCUB

John Betsch la baterie, Chris Dahlgren la contrabas, David Patrois la vibrafon și Liviu Butoi la saxofon sunt John Betsch Quartet în concertul din 18 aprilie.

Concertul face parte din cea de-a treia stagiune de jazz Artist in Residence, curatoriată de Cristian Soleanu și organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. Despre aceasta, curatorul stagiunii spune: „Veți des­coperi improvizația muzicală, în sensul real al cuvântului, cu ce o definește – libertate în formă, dinami­că, intensitate emoțională. Un concert susținut de muzicieni consacrați, cu o valoroasă experiență artistică“. Pentru concertul John Betsch Quartet cei patru artiști propun o muzică dincolo de prejudecăți și bariere stilistice. Compozițiile spontane pen­dulează între jazzul modal și explorări timbrale într-o experimentare profundă, energică și intensă a spațiului muzical. Inițiatorul proiectului, unul dintre reprezentanții de marcă ai percuției contemporane de jazz, John Betsch colabo­rează cu muzicieni români de mai bine de 15 ani. Cu Liviu Butoi și Chris Dahlgren a cântat la Berlin și la Festivalul de Jazz de la Gărâna, în cvartet cu Mircea Tiberian. Cel de-al patrulea muzician al cvartetului John Betsch, vibrafonistul francez David Patrois, este cunoscut publicului român din proiectele Liviu Butoi & The French Connection și prin colaborările cu Nicolas Simion și John Betsch în cadrul festivalului internațional de la Paris, ”Jazzycolors”.

Saxofonist, flautist și compozitor, Liviu Butoi debutează în 1970 alături de formații rock, după care își leagă numele de jazzul românesc. În 1980 începe să cânte cu pianistul Mircea Tiberian, iar zece ani mai târziu îl cunoaște pe Burton Green, cu care are o colaborare de lungă durată. Desemnat Muzicianul Anu­lui în 2003, Liviu Butoi este una dintre cele mai interesante personalități ale scenei jazzului românesc. Împreună cu Mircea Tiberian, Edward Perraud și Arnault Cuisinier, scoate unul dintre cele mai notabile discuri românești de jazz, „Păsări”, în 2004. Participă intens la festivaluri și concerte de jazz din Europa și colaborează cu instrumentiști de jazz din toată lumea.

După o carieră strălucită în cetatea jazzului, New York, John Betsch se mută în Europa la începutul anilor ’80, unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy. Colaborează intens, în același timp, și cu alte legende ale muzicii afro-americane precum Mal Waldron sau Archie Shepp. În 2017 efectuează turnee cu Benny Golson, Don Byron și Kirk Lightsey. Arta lui John Betsch este o lecţie vie de istorie a bateriei şi, totodată, creionează o viziune asupra importanţei acestui instrument în muzica zilelor noastre.

La un an după ce termină studiile de percuție clasică, David Patrois primește, în 1987, o bursă la Berklee School of Music din America, unde studiază cu legenda jazzului internațional, Gary Burton. Se întoarce în Franța, unde câștigă numeroase premii de jazz și înregistrează album cu propriul cvintet. În 2003, pleacă în turneu alături de Ravi Coltrane, Mark Turner și Olivier Gatto. Predă vibrafonul și conduce mai multe ansambluri de jazz din cadrul Conservatorului Regional din Paris.

În anii săi de formare, contrabasistul american Chris Dahlgren a traversat toate genurile muzicale contemporane, începând cu muzica rock, apoi cântând jazz în cluburile din orașul adolescenței sale, Cincinnati. La Wesleyan University, studiază compoziţia cu personalităţi ale muzicii contemporane, precum La Monte Young sau Anthony Braxton, cu care Dahlgren colaborează pentru mai multe proiecte materializate în albume discografice.   

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă