Anul acesta, festivalul lansează o provocare atât creatorilor, cât și publicului, plasând toate evenimentele sale într-un concept care traduce însăși dinamica societății: Involuție – Revoluție – Evoluție.
„Involuție – Revoluție – Evoluție este schema dialectică ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune că tema aleasă pentru această ediție a festivalului este una generoasă. Căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuția unui proces artistic, este imperios necesar să vorbești despre evoluția și (uneori) chiar despre revoluția stilistică a dramaturgiei românești actuale, care începe să se consolideze pas cu pas și care, îmbucurător, primește suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare și reprezentativ este vorba și în selecția europeană – regizorii Luk Perceval și Milo Rau, Compania Zahrbat și Compania Pál Frenak, dramaturgul Dejan Dukovski. Și cum, uneori, este suficientă doar enumerarea pentru a da imaginea întregului, putem spune: acesta este FEST-FDR 2018”, afirmă Oana Borș, selecționerul și totodată coordonatorul FEST-FDR 2018.
Umor și replici pline de sens
Dacă în week-end FEST-FDR a însemnat incitantul spectacol „10” al Teatrului Național din Sibiu, dinamicul spectacol muzical „Familia fără zahăr” al Teatrului Mic și al Centrului Educațional „Replika”, excepționala întâlnire cu trupa Subcarpați în concert și cu actorii-acrobați de la eVenti Verticali (Italia), săptămâna aceasta se anunță la fel de dinamică.
Astfel, astăzi, în Studio „Uțu Strugari”, Teatrul Luni de la Green Hours și tinerii actori de la -Frilensăr prezintă „Înaintea erei noastre”, un spectacol semnat de Daniel Chirilă, o privire comică despre un trecut încă prea prezent, o poveste plină de umor, cu replici inteligente și care își încarcă spectatorii cu -energia debordantă a actorilor și cu bucuria lor de a juca.
Următorul spectacol marca FEST-FDR al zilei de marți este „Cea mai călduroasă zi din an” de Bogdan Theodor Olteanu, o producție Teatrul Apollo 111 și SUB25, București, O poveste de dragoste, o viață concentrată într-o singură zi, care intră în fragila lume în care un El și o Ea aleg să înșele singurătatea, măcar pentru 24 de ore. Reîntâlnirea cu Teatrul Masca încheie ziua: de la ora 21, în Piața Victoriei va avea loc spectacolul „Strigătele Parisului”, în regia lui Mihai Mălaimare, care, de altfel, semnează și scenariul acestei fermecătoare povești vizuale despre meseriile uitate ale Parisului. În scene desprinse parcă din cărțile de povești, spectacolul își apropie spectatorii de lumi care par, deodată, mult mai aproape de cea în care trăiesc.
Scenă din „Înaintea erei noastre“, un spectacol semnat de Daniel Chirilă