9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăCulturăMuzicienii rock dați afară, cu aparatura și instrumentele muzicale, din Casa Studenților

Muzicienii rock dați afară, cu aparatura și instrumentele muzicale, din Casa Studenților

Sorin Ganciu, până mai ieri director interimar al Casei de Cultură a Studenților din București, și-a desăvârșit, la sfârșit de mandat, „agenda manageriala”, așa cum își denumește activitatea din ultimul an, dând afară muzicienii, trupele rock care repetau în casa Studenților, care au concertat acolo de sute de ori, care au scris istorie în această instituție. Holograf, Iris,Timpuri Noi, Pasărea Rock, Cross Roads, Bandidos, Pacifica, Mircea Rusu Band, Kempes, Stema, Solaris sunt doar o parte din trupele care au cântat aici. Acestora adăgându-li-se numeroși soliști de folk, dar și de muzică populară.

Toți aceștia, de-a lungul anilor, în diferite perioade, au repetat în sălile de aici, majoritatea având depozitate în diferite spații ale clădirii, scule muzicale, instrumente, garderobă de concerte și alte materiale specifice activităților de muzicieni. Toți acești oameni, toți acești artiști au făcut parte, și nu doar prin activitatea propriu zisă, din viața studențească, vie, efervescentă, plină de enuziasm, speranțe și otptimism, stări care nu se mai regăsesc în zilele noastre. Toți studenții bucureșteni își împleteau studiul, cursurile cu viața din Casa Studenților.

A trebuit să vină un activist al Partidului Național Liberal,  Sorin Constantin Ganciu, ca să fie spulberată toată această frumoasă atmosferă. Recent, Sorin Ganciu a fost retras din funcție, căci era doar detașat în funcția de director al C.C.S. Ganciu a luat, la sfârșitul anului trecut, măsuri prin care și-a atras furia artiștilor și antipatia tuturor celor care făceau parte din viața unică a Casei Studenților. Printre altele, iată ce a decis Ganciu, formulare dintr-un răspuns dat de acesta semnatarului acestor rânduri: „Am eliberat o parte din spațiile  instituției, deținute în baza unor contracte dezavantajoase instituției, de diverse asociații are nu dreptul legal de a sta acolo”.

Contractele respective au fost reziliate începând cu 1 ianuarie 2021, muzicienilor care își țineau instrumentele și aparatura muzicală acolo, punându-li-se în vedere să-și scoată și să-și ia totul de acolo în cel mai scurt timp.

Decizia nu a venit, însă, peste noapte. Prima mișcare a lui Ganciu în această direcție a fost la începutul anului trecut în momentul proclamării Stării de urgență. Încă de atunci au început, mai întâi discuțiile dintre părți, apoi o veriabilă revoltă a muzicienilor. Aceștia s-au mobilizat și au făcut o amplă „scrisoare deschisă” în care și-au expus, pe larg și în amănunt, revolta și argumentele prin care au reacționat la inițiativa directorului Ganciu. „România liberă” prezintă un fragment din această scrisoare deschisă: „Considerăm revoltătoare și ilegale acțiunile directorului interimar detașat Sorin Ganciu, acțiuni spre distrugerea culturii și posibilității artiștilor de a produce cultură în această instituție(…) Artiștii nu fac politică, ei sunt doar portavocea dreptății și adevărului(…). Cerem ferm ca să nu vă folosiți de pandemia COVID 19 pentru a da clădirii CCSB altă destinație decât cea a găzdurii artei, studenților și artiștilor”

Mike Vlahopol, Cross Roads: „E ceva concertat împotriva culturii(…). Eu nu mai am unde să cânt, că m-a blocat statul român”

Unul din cei mai combatanți muzicieni, revoltat de această situație, este Mike Vlahopol, chitarist de calibru, fondator și membru al trupei Cross Roads. „Ganciu nu a avut niciun dialog cu noi. Nici mpăcar, atunci când a venit pe funcție, nu ne-a chemat să se prezinte să ne întrebe ceva. Nimic. S-a comportat ca și cum Casa Studenților ar fi fost a lui. Se vehiculează că se urmărește eliberarea spațiilor, ca să facă loc unei televiziuni, chipurile, de cultură”, a declarat Mike, în exclusivitate pentru „România liberă”.

Serghei Mihai Tudor, regizor:„Schimbarea orientării Casei de Cultură este foarte gravă. Parcă se vrea imbecilizarea tinerilor”

Un alt artist cu greutate, care a luat o atitudine fermă în acest conflict, este regizorul Mihai Serghei Tudor, fondator al trupei de teatru STUDIO 24 și al celei de muzică medievală TRUVERII. „În gândirea partidului liberal cultura nu este importantă pentru tineri și studenți”, a declarat regizorul pentru „România liberă”. „Și mai vor să schimbe și denumirea Casei. Să înlocuiască cuvântul „cultură” cu „educație nonconformală”… Negarea culturii este un fapt periculos pe care nici comuniștii nu l-au făcut. Și totul sub oblăduirea PNL, pe care nu l-am crezut în stare de așa ceva. In loc să devină adevărate centre de cultură europeană pentru studenți și tineret, devin centre de învățământ politic ideologic”, a mai spus regizorul.

Până la această oră, majoritatea muzicienilor nu și-au ridicat, din spațiile Casei de Cultură a Studenților, aparatura, instrumentele muzicale și accesoriile.  

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă