2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalMuzicienii “blestemaţi” din clubul “27”

Muzicienii “blestemaţi” din clubul “27”

Decesul recent al interpretei Amy Winehouse a readus în atenţia presei un grup cel puţin controversat şi intens dezbătut: Club 27, sau mai bine spus, lista artisţilor care au decedat la 27 de ani. Amy Winehouse s-a alăturat celebrilor Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones (The Rolling Stones), Jacob Miller (Inner Circle) şi mulţi alţii.

Jimi Hendrix

Cel mai bun chitarist din istorie, Jimi Hendrix a fost unul dintre cei patru artişti care au murit la vârsta de 27 de ani şi care au determinat crearea organizaţiei „Club 27”. James Marshall Hendrix s-a născut pe 27 noiembrie 1942. Cariera sa a luat amploare la finele anilor 1960, în aceeaşi perioadă cu alţi doi membri ai clubului sus-amintit: Janis Joplin şi Jim Morrison. A cunoscut succesul alături de „The Jimi Hendrix Experience” şi a fost unul dintre cei mai importanţi artişti de pe scena celebrului festival Woodstock.

Pe 18 septembrie 1970, chitaristul a decedat la Londra. În acea seară luase parte la o petrecere de la care plecase împreună cu iubita sa, Monika Dannemann. Aceasta l-a dus la hotelul Samarkand. Potrivit medicilor legişti Hendrix a murit după ora 3 dimineaţa. Mărturia iniţială a iubitei lui Hendrix menţionează că după ce s-au întors la hotel artistul a luat, fără ştirea ei, nouă somnifere. Doza normală era de jumătate de tabletă de Vesparax, însă Hendrix nu era familiar cu indicaţiile acestor medicamente.

Unul dintre medici, John Bannister, a declarat că Jimi Hendrix s-a înecat cu propria vomă, dar acest fapt a fost făcut public abia în 1992, în timp ce medicul în cauză se afla în proces de malpraxis şi fraudă (cazuri care nu aveau de a face cu moartea starului).

În cartea Electric gypsy, Monika Danneman îl acuză pe Bannister de malpraxis în cazul lui Hendrix spunând că medicul a refuzat să îi facă o traheotomie cântăreţului pe motiv că Hendrix consumase vin. În autopsie nu se precizează că artistul ar fi avut alcool în sânge.

Povestea devine cu atât mai neclară cu cât, cu puţin timp înainte să moară, Monika a declarat că nu şi-a dat seama că Hendrix nu se simţea bine mai devreme de 11.00 dimineata, dar că artistul încă respira şi că a mers cu el în ambulanţă la spital. Personalul medical de pe ambulanţă neagă aceste fapte, iar mărturisirile femeii sunt diferite de la interviu la interviu. Potrivit poliţiei şi medicilor, Jimi Hendrix era singur în camera de hotel la ora 11.30 când au sosit aceştia şi deja decedat de câteva ore.

Janis Joplin

La doar 16 zile după moartea lui Hendrix, o altă voce incredibilă a Woodstock-ului a dispărut. Janis Joplin, considerată a fi printre primele femei care au facilitat accesul vocilor feminine în lumea rockului anilor 1960, a murit pe 4 octombrie 1970. Se cunoştea faptul că Joplin era dependentă de heroină, în 1969 se spune că artista cheltuia în medie 200 de dolari pe zi pentru droguri.

În seara dinaintea decesului, Janis împreună cu un alt membru al formaţiei au băut până după miezul nopţii şi au ajuns la Landmark Motor Hotel. Pentru că nu a ajuns la înregistrări a doua zi, managerul trupei a căutat-o în camera de hotel unde a găsit-o moartă, întinsă pe podea. Cauza oficială a morţii a fost stabilită ca fiind o supradoză de heroină. Speculaţiile, însă, merg mai departe şi se presupune că dealerul său i-ar fi dat un tip de heroină mult mai puternic, aceaste supoziţii fiind generate de faptul că mai mulţi dintre clienţii acestuia au murit de supradoză în acea săptămână. Artista a fost incinerată la Los Angeles iar cenuşa sa a fost împrăştiată în largul Oceanului Pacific şi deasupra plajei Stinson.

„The Lizzard King”

Un personaj cel puţin controversat: Regele Şopârlă – vocalul trupei The Doors – poetul Jim Morrison – unul dintre cei mai mari cântăreţi a lumii – şi astea sunt doar câteva dintre miile de feţe ale ineditului artist. James Douglas Morrison s-a născut în decembrie 1943. După absolvirea facultăţii, în 1965 a pus bazele formaţiei The Doors (nume inspirat de o carte scrisă de Aldous Huxley), împreună cu Ray Manzarek, John Densmore şi Robby Krieger.

În anul morţii sale, 1971, Morrison se mutase la Paris. Pe 3 iulie 1971 a fost găsit mort de către iubita sa Pamela Courson în baia unui apartament. Medicii nu au autopsiat cadavrul, pentru că existau prea puţine dovezi care să indice că nu a fost vorba de sinucidere sau cauze naturale. Din cauza absenţei acestei proceduri, nici până astăzi nu s-a elucidat misterul care planează în jurul decesului artistului.

Cobain şi-a dorit să intre în Club 27

Până la moartea lui Kurt Cobain mitul vârstei de 27 de ani era deja creat. Artistul, cunoscut prin prisma succesului obţinut alături de formaţia Nirvana, avea probleme de sănătate încă din adolescenţă, suferind de o formă de bronşită cronică, se îmbolnăvea des de laringită, iar dependenţa sa de heroină (care a urmat altor droguri cum ar fi LSD-ul, marijuana) şi de alcool i-a şubrezit considerabil starea.

Chitaristul suferea şi de ADHD şi sindrom bipolar, iar familia sa avea o istorie cel puţin „încărcată” de tragedii: doi dintre unchii acestuia s-au împuşcat. În martie 1994 a avut loc prima tentativă de suicid, de la care l-a salvat soţia sa Courtney Love, iar pe 8 aprilie 1994, corpul neînsufleţit al lui Kurt Cobain a fost găsit în casa sa din Washington de către un electrician. Artistul s-a sinucis, împuşcându-se în cap. Raportul medicilor a stabilit data morţii pe 5 aprilie, cu trei zile înainte de a fi găsit. Membrii familiei au declarat că artistul aducea adesea în discuţie clubul 27 şi că ar vrea să intre în istoria acestuia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă