6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăCultură"Moromeţii 2" se filmează la Bucureşti. Niculae vine la Palatul Regal

“Moromeţii 2” se filmează la Bucureşti. Niculae vine la Palatul Regal

Ieri, pe Calea Victoriei, personajul Niculae a venit ca reporter la o manifestaţie populară ţinută-n poarta Palatului Regal.

Soldaţi, monarhişti şi comunişti, cu toţii au fost supravegheaţi de regizorul Stere Gulea. Şi azi se mai filmează la peliculă în Bucureşti şi încă puţin săptămâna viitoare. Premiera este promisă în noiembrie.

Au trecut 32 de ani de la premiera Moromeţilor lui Victor Rebengiuc şi Mitică Popescu. Timpul are însă nesfârşită răbdare cu arta, iar regizorul Stere Gulea a dus mai departe povestea ţăranilor lui Marin Preda. A creat un colaj între cel de-al doilea volum “Moromeţii” şi romanul “Viaţa ca o pradă”. L-a numit „Moromeţii 2”, l-a pus pe Horaţiu Mălăele la timonă, şi a ajuns pe Calea Victoriei, taman la poarta Regelui.

Stere Gulea, regizor: E vorba de anul 1945, an în care, din punct de vedere politic, a existat momentul grevei regale.

Timpul noii poveştii pare captiv în ceasul stricat, de vizavi. E rupt de prezent. Şi e ghidat după cum vor tehnicienii şi regizorul, depotrivă.

Stere Gulea, regizor: Personajul lui Niculae Moromete, care este personajul filmului, practic povestitorul acestui al doilea film, al Moromeţilor, face un reportaj despre această manifestaţie.

Cristian Niculescu, scenograful filmului: Este o filmare mai complicată şi mai specială în acelaşi timp pentru că, evident, configuraţia pieţei s-a modificat. Vor exista multe intervenţii în post-procesarea acestei secvenţe.

Ca viaţa Moromeţilor lui Preda, noul film s-a izbit de lipsa banilor. Dar şi de întâmplări neprevăzute.

Stere Gulea, regizor: Ne-a obligat, de la reconstituirea cadrului istoric, scenografic, la ritmul de filmare, să facem eforturi ca să putem să ne încadrăm în bugetul existent. Una dintre problemele pe care le-am avut şi pe care le are cinematografia noastră este cea legată de lucrul cu animalele. Am avut câteva secvenţe care aveau o anumită importanţă, semnificaţie, cu animale, pe care n-am putut… Le-am filmat, dar sunt de nefolosit.

Peste drum de figuranţi şi de actori turişti şi localnici pozează decorul. Timpul are alte valenţe. Trec biciclete, maşini şi pietoni. Doi monarhişti din film stau cocoţaţi pe statuia Regelui Carol.

Cristian Niculescu, scenograful filmului: Mai rămâne o filmare săptămâna viitoare, foarte scurtă, într-un restaurant. E capătul unui drum care a durat ceva timp. Cel puţin pentru mine, de aproape un an jumate.

În loc de epilog… mesajul maestrului, pentru public.

Stere Gulea, regizor: Sper din tot sufletul ca cei care au o anumită consideraţie pentru filmul Moromeţii să găsească ceva care să le facă aceeaşi plăcere pe care au avut-o sau o au văzând filmul prim, cu Rebenciuc şi Luminiţa Ghiorghiu.

Pelicula “Moromeţii 2” îi are în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Iosif Paştina şi va debuta în cinematografele româneşti chiar în an Centenar: pe 9 noiembrie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....

Se schimbă legea RCA. Șoferii vor primi amenzi de 10.000 de lei

Șoferilor li se pregătesc noi amenzi ce vor fi adoptate în Parlament. Este vorba despre amenzi mai mari pentru cei care nu dețin polițe...

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă