19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăMonumentul Revoluției a fost vandalizat. Încep lucrările de reparație

Monumentul Revoluției a fost vandalizat. Încep lucrările de reparație

Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a anunțat că au început procedurile pentru reabilitarea monumentului denumit „Memorialul Renașterii – Glorie Eternă eroilor Revoluției române din decembrie 1989”.

Lucrările sunt necesare întrucât acest monument din centrul Capitalei a fost vandalizat.

Drept urmare, sunt planificate lucrări la elementele artistice de piatră, bronz și lemn precum și la corpurile de iluminat arhitectural, iar monumentul va fi curățat de graffiti. 

Întrucât “Memorialul Renașterii” este clasat ca monument istoric, “intervenția de reabilitare se realizează în conformitate cu prevederile legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, fiind necesar avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Așadar, au fost obținute avizele Direcției pentru Cultură a Municipiului București din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, avizul cu nr. 4572/ 25 septembrie 2019 pentru intervenții de urgență și avizul nr. 5704/ 14 noiembrie 2019 pentru împrejmuirea ansamblului monumental pe perioada desfășurării expertizei și intervențiilor de reabilitare”, precizează Primăria Capitalei.

S-au mai obținut Avizul favorabil emis de Primăria Municipiului București pentru împrejmuirea zonei de intervenție, precum și Autorizația de Construire  pentru realizarea în regim de urgență a lucrărilor de remediere a deteriorărilor și curățarea ansamblului monumental, ce a fost solicitată în regim de urgență Primăriei Municipiului București. 

Desemnarea firmei care va executa lucrările s-a realizat în urma unui anunț publicat în SEAP.

La data de 9 iulie 2019, prin Hotărâre de Guvern, ansamblul monumental „Memorialul Renașterii – Glorie Eternă eroilor Revoluției române din decembrie 1989” a trecut din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, în domeniul public al Municipiului București, deci în proprietatea Primăriei Municipiului București, și în administrarea Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă