15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieFoto interviuSecretele "mutantului" genial Lady Gaga

Secretele “mutantului” genial Lady Gaga

Cel mai bun videoclip al anului (“Bad Romance”), cel mai bun videoclip feminin, cel mai bun videoclip pop, dance, premiile pentru coregrafie, regie, editare şi pentru cea mai bună colaborare (cântecul “Telephone”, featuring Beyonce). And the winner is…Lady Gaga!

Concluzia e numai una: muzica are o nouă regină. Tânără (are doar 24 de ani), excentrică şi cu o poveste care începe în New York, într-un apartament din Upper West Side.

“Sunt o compozitoare, o performeră, o fiică, o soră si o italiancă din New York”, îşi începe Gaga povestea într-un interviu cu Barbara Walters, pentru ABC. “Mă numesc Lady Gaga. Dacă mă cunoşti şi îmi spui “Stefani”, înseamnă că nu mă cunoşti deloc.”

Cuvintele ei fac sens pe măsură ce-i descoperi drumul de la şcoala catolică Sacred Heart – unde părinţii au trimis-o în virtutatea principiilor familiei tipice de emigranţi  italieni, la show-urile excentrice care au reinventat muzica dance a secolului 21.

Lady Gaga, fostă Big Boobs McGee

“Sacred Heart era o şcoală cu prestigiu, dar erau tot felul de fete. Unele erau foarte bogate, unele aveau burse şi altele proveneau din clasa de mijloc, aşa cum era şi familia mea. Toţi banii noştri au fost investiţi în educaţia noastră şi în casă”, povesteşte Lady Gaga.

Era printre puţinele eleve care lucrau după şcoală: era chelnăriţă la un restaurant din Upper West Side. Cu banii din primele salarii, şi-a cumpărat o geantă Gucci.  “Eram aşa de încântată, pentru că toate fetele de la Sacred Heart aveau poşete de firmă, iar eu aveam genţi oarecare. Mama şi taăl meu nu mi-ar fi cumpărat niciodată o geantă de 600 de dolari”, spune ea.

A luat şcoala foarte în serios, mai ales pentru că părinţii i-au explicat ce sacrificii au făcut pentru educaţia ei. De la 11 ani, a început să ia lecţii de actorie. “Îmi amintesc când am băut prima ceaşcă imaginară de cafea”, poveşteşte, închizând ochii. “Ăsta e primul lucru care te învaţă. Pot să simt ploaia, chiar dacă nu plouă”, spune ea. “Pot şi să-mi provoc un orgasm cu ajutorul minţii. “

Şi-a dat seama că, jucând teatru, poate cunoaşte băieţi. Invidioase pe ea, fetele mai mari au poreclit-o “Germ”. “Atunci aveam cu 10 kilograme mai mult şi sânii mei erau mai mari şi mai fermi; erau delicioşi”, povesteşte râzând. Aşa s-a ales şi cu o a doua poreclă – “Big Boobs McGee”.

“A fost foarte populară în şcoală, Nu-mi amintesc să fi avut probleme sociale”, povesteşte una din fostele colege, Julia Lindenthal.

Fană Pink Floyd şi Beatles, şi-a făcut o formaţie de rock şi a început să cânte într-un club din Upper West Side. Avea 16 ani când a înregistrat şi un demo cu balade de dragoste.  “Când au ascultat caseta, toţi au spus că o să ajungă faimoasă”, îşi aminteşte un coleg.

După ce a absolvit liceul, s-a înscris la Şcoala de Arte Tisch, din New York, însă s-a simţit mult mai talentată decât alţi colegi. “Odată ce înveţi cum să gândeşti arta, poţi să rămâi pe cont propriu”, spune ea. Înainte de al doilea semetru, i-a spus tatălui ei că renunţă la şcoală şi că vrea să fie un star rock. El i-a promis că o ajută timp de un an, însă, dacă nu reuşeşte, se va întoarce la şcoală. “Mi-am părăsit familia, mi-am găsit cel mai ieftin apartament şi am aşteptat să mă asculte cineva.”

“Era cea mai ciudată persoană talentată”

A debutat pe scena musicală cu Stefani Germanotta Band, formaţie pe care o avea cu câţiva prieteni din New York. Îşi dorea să semneze cu o casă de discuri până la 21 de ani.

La sfârşitul lui 2006, susţine un concert într-un bar, unde o cunoaşte pe Wendy Starland, o textieră care scria pentru Peter Gabriel. Aceasta îi face cunoştinţă cu viitorul ei impresar, Rob Fusari, care căuta o solistă pentru o formaţie. “Când am cunoscut-o, am crezut că este varianta feminină a lui John Lennon. Era cea mai ciudată persoană talentată”, mărturiseşte el.

La început, nu a avut succes. Producătorii erau învăţaţi cu fete frumoase şi mult mai liniştite. Treptat, s-a lăsat transformată şi a semnat cu Island Def Jam, o casă de producţie.

Momentul în care s-a devotat artei şi muzicii a fost când producătorii au rupt contractul, povesteşte artista.

După ani de concerte în cluburi mici şi experienţe creatoare, Lady Gaga a simţit că trebuie să-şi exprime sexualitatea prin androginie. Şi-a dorit haine ca ale homosexualilor, să se acopere de sclipici şi să poarte peruci.  Admiraţia ei pentru Andy Warhol şi-a pus amprenta şi în stilul vestimentar: ochelarii rotunzi şi negri, haine colorate din latex, combinaţii inedite de accesorii.

“Acum, Gaga nu mai vorbeşte despre Warhol.  Îşi trăieşte rolul pe care şi l-a creat. Vrea să fie nebună, să dea declaraţii, să creeze artă, să experimenteze, să încerce orice”, spune celebrul fotograf David LaChapelle, colaborator şi prieten al artistei.

“Cred că oricine poate face ce fac eu”, repetă Lady Gaga în mai toate interviurile. “Oricine poate intra în contact cu acea parte din el care este extraordinară.  Sunt doar o fată din New York, care a decis că vrea să facă asta. Condu lumea! Ce înseamnă viaţa dacă nu o conduci?”

Calitatea de a fi “un mutant”

Inadaptaţii ar trebui să fie vedete, crede ea. Motiv pentru care nu are prea mulţi prieteni în rândul celebrităţilor.

“Pot să produc hit după hit, dar cui îi pasă?  După un an, aş putea să dispar şi oamenii s-ar întreba: Unde e fata aia care n-a purtat niciodată pantaloni? Dar cât de frumos va fi ca, peste 30 de ani, să spună: ‘Îţi aminteşti de Gaga şi de bulele de plastic ale rochiei ei?’ Pentru că, pentru un minut, toţi oamenii din cameră vor uita de toate lucrurile triste şi dureroase din vieţile lor şi vor trăi în lumea mea de bule”, spune Lady Gaga.

Geniul lui Gaga constă în “voinţa ei de a fi un personaj de desene animate, un mutant”, scrie jurnalista Vanessa Grigoriadis, de la New  York Times. “Are un simţ al umorului extraordinar, însufleţeşte fiecare zi pentru bucuria lumii- cum a făcut anul trecut, când şi-a făcut din păr un arc uriaş.”

Artista spune că este o fată căreia îi plac băieţii care arată ca fetele, dar este şi o fată căreia îi place să arate ca un băiat. Îi face plăcere zvonul care a circulat atâta timp – că ar fi hermafrodită. Însă atitudinea ei faţă de sex este cea care surprinde şi mai mult:  “Încerc să nu fac sex, pentru că îmi e teamă că o să-mi pierd energia creatoare prin vagin”. Este singură şi nu are timp de relaţii, după cum mărturiseşte revistei Vanity Fair. “Celibatul este în regulă”.


Debut nebunesc

Albumul de debut semnat Lady Gaga, “The Fame”, conţine 14 piese şi a fost lansat în 2008. “Just Dance”, “Poker Face”, “Love Game”, “Paparazzi”- toate au devenit hituri şi au ocupat primul loc în topurile de specialitate, transformând albumul de debut al artistei în cel mai de succes proiect muzical.

“The Fame” s-a vândut în 5 milioane de exemplare, a fost reeditat ca “The Fame Monster” şi se bucură de acelaşi succes. “Când ea a lansat ‘Just Dance’, nu exista la radio niciun gen de muzică asemănător; acum, este peste tot. Ea a readus muzica dance în lumina rampei”, scrie bloggerul Perez Hilton.

 Lista micilor secrete:

  • Înainte de fiecare concert, se roagă şi apoi spune “Joanne”, numele surorii tatălui ei, care a murit foarte tânără. Artista crede că spiritul mătuşii ei se află alături de ea, pe scenă.
  • Unele constumaţii, cum este sutienul disco pe care l-a purtat în videoclipul “Just Dance”, sunt croite chiar de ea.
  • Îi place Andy Warhol. I-a citit şi subliniat toate cărţile.
  • Când a avut loc tragedia de la World Trade Center, a plâns zile întregi şi a purtat doliu. A afectat-o foarte tare acest eveniment, mărturiseşte o prietenă.
  • A compus melodia “Speechless” pentru tatăl ei, ca să-l convingă să se opereze pe cord.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă