20.4 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeCulturăMinistrul Culturii cere demisia șefei ICR Londra

Ministrul Culturii cere demisia șefei ICR Londra

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a confirmat că a primit o propunere privind înlocuirea din funcției a directoarei ICR Londra, Catinca Maria Nistor.

Ministrul Romașcanu a făcut acest anunț la data de 9 martie 2023. Ministrul Culturii a precizat că a primit propunerea de destituire din partea președintelui Institutului Cultural Român (ICR). Ministrul a spus însă că ar prefera ca Nistor să demisioneze, ca să nu fie obligat s-o destituie.

“Am inițiat procedura de revocare”, a confirmat Liviu Jicman, președintele ICR, într-o intervenție telefonică la postul Digi 24. Măsura de înlocuire din funcție a directoarei ICR Londra intervine după ce Catinca Nistor a organizat un program artistic, la sediul ICR Londra. În acel program, Catinca Nistor chiar a cântat personal. Același program artistic a inclus și un moment muzical instrumental, despre care unii privitori l-au considerat a fi fost din categoria manele.

“A existat un prejudiciu de imagine foarte puternic, din păcate, pentru ICR, prin acel moment artistic desfășurat fără aprobarea ICR”, a recunoscut Liviu Jicman.

Mult înainte de acel spectacol, o acuzație care i-a fost adresată Catincăi Nistor este că ar fi cerut și ar fi obținut aprobare să ocupe la Londra o locuință a cărei chirie lunară, plătită de statul român, atinge 6500 de lire sterline. Atât ministrul Culturii cât și președintele ICR au afirmat că ei nu au cunoștință despre această chirie, întrucât chiria este plătită de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Faimosul concert de la ICR Londra fusese anunțat chiar pe site-ul ICR

Un element neclar este legat de spectacolul desfășurat la Londra, în care a cântat și Catinca Nistor. Președintele ICR, Liviu Jicman, a spus, joi, imediat după ce a confirmat că a propus demiterea șefei ICR Londra, că spectacolul nu fusese aprobat de conducerea ICR. Totuși, chiar pe site-ul ICR apărea, la data de 22 februarie 2023, un anunț despre spectacolul care urma a se desfășura la sediul ICR Londra. Anunțul fusese următorul:

“Violoncelistul Andrei Cavassi va susține un recital miercuri, 1 martie 2023, de Mărțișor, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. Programul include lucrări clasice, semnate de J.S. Bach sau Béla Bartók, celebra Oblivion a lui Astor Piazzola, melodii compuse de Gheorghe Zamfir, din coloana sonoră a unor filme cunoscute, continuând cu Mocirița sau Dans țărănesc de Constantin Dumitrescu, până la Ave Maria sau la piese de Aerosmith, Coldplay și Trooper”.

Piesa Mocirița, menționată în anunțul ICR, este chiar cea pe care a interpretat-o vocal Catinca Nistor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Republica Moldova va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei

În Republica Moldova se va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei, a anunțat șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu. Președinta Maia Sandu...

Republica Moldova va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei

În Republica Moldova se va înființa un centru pentru combaterea propagandei Rusiei, a anunțat șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu. Președinta Maia Sandu...

Estul poate salva Vestul (II)

Ritmul democratizării e alert în Estul Europei. În timpul alergărilor pe turnanta impusă de Bruxelles spre mult visata prosperitate, cu obstacole înadins montate, națiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă