11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăMinisterul Culturii este evacuat din Castelul Peleș

Ministerul Culturii este evacuat din Castelul Peleș

Ministerul Culturii a fost deja obligat să predea unul dintre spațiile pe care le utiliza în cadrul Complexului Peleș, iar celelalte două clădiri pe care le avea în folosință vor fi și ele evacuate. Această informație a fost difuzată, la mijlocul lunii septembrie 2019, de Dan Lungu, senator USR de Iași, iar până în acest moment, niciun reprezentant al Ministerului Culturii nu a vrut să comenteze subiectul.

La solicitarea ziarului România Liberă, transmisă acum zece zile, Ministerul Culturii ne-a comunicat că ne va răspunde în termen de 30 de zile – deși întrebările noastre erau foarte simple. În primul rând, am solicitat Ministerului Culturii să confirme sau să infirme informația conform căreia a fost somat de Casa Regală a României să evacueze spațiile din Castelul Peleș. În al doilea rând, dacă această informație este adevărată, am solicitat Ministerului Culturii să ne precizeze în ce perioadă și în ce mod va realiza evacuarea ultimelor spații pe care le avea în folosință în Castelul Peleș.

Ansamblul Peleș a fost construit, la Sinaia, în vremea lui Carol I (domn, apoi rege al României în perioada 1866 – 1914) iar construcția a costat, în acea perioadă, 16,4 milioane lei aur.  După căderea comunismului, Casa Regală a României a revendicat Domeniul Regal Peleș, iar în urma acestui demers, în anul 2008,  Castelul Peleș a revenit în proprietatea Casei Regale.

 

Regele Mihai: “Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate”

“România trăiește o reparație istorica si identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleș și la Sinaia, Scaunul istoric al Familiei Regale, să fie începutul respectului definitiv, total al proprietății private, al demnității, al democrației și libertăților, al instituțiilor din societatea românească. Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, așa cum a fost mereu, începând cu anul 1914”, promitea, în iunie 2008, Regele Mihai.

Drept urmare, chiar și după retrocedare, Ministerul Culturii a utilizat o serie de spații din Complexul Peleș pe baza unui contract de închiriere convenit cu Casa Regală.

Dar în anul 2019, Ministerul Culturii “a primit o notificare din partea unui reprezentant al Casei Regale prin intermediul căreia a fost anunțat că în urmă cu mai bine de un an, pe data de 31 martie 2018, contractul de închiriere al Castelelor Peleș și Pelișor, împreună cu Căsuța Poartă, din apropierea sa, a expirat. Ultimul termen de evacuare al castelului a fost prelungit, ultima dată, conform contractului semnat de către Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, până la data de 31 iulie 2019, iar Căsuța Poartă, parte din ansamblu, a fost deja predată Casei Regale. Astfel că, în ciuda declarațiilor Ministrului Culturii care neagă existența scandalului deja prezent în spațiul public, Ministerul trebuie să evacueze și celelalte două clădiri în care se află Muzeul Peleș. Momentan, expozițiile Muzeului, care adăpostesc în cele două castele mii de piese de colecție, sunt tolerate de către Casa Regală a României, reprezentanții acesteia așteptând o soluție din partea ministerului, care întârzie să apară”, precizează un comunicat de presă transmis de senatorul Dan Lungu.

Potrivit acestuia, în notificarea adresată Ministerului Culturii, reprezentanții Casei Regale au cerut următoarele: „până la data de 15 septembrie 2019, să evacuați acest imobil și să ne predați cheile imobilului, în conformitate cu prevederile specifice din contractul expirat, care în această privință este titlu executoriu”.

Întrucât acest ultim termen a expirat de peste două săptămâni, Ministerul Culturii ar putea fi evacuat în orice moment. Se poate presupune că, dacă Ministerul Culturii nu este încă pregătit nici măcar să răspundă la întrebările ziarului România Liberă despre acest subiect, respectiva instituție nici n-a demarat vreo acțiune de eliberare a spațiilor pe care nu mai are dreptul să le folosească.

„Este inadmisibil că asistăm la punerea în pericol a Muzeului Peleș și este inadmisibil că Ministrul Culturii a abuzat până acum de generozitatea Casei Regale prelungind termene de evacuare, în loc să găsească soluții pentru prelungirea contractului de închiriere. Mai mult, e rușinos că în loc să se preocupe de clădirile de patrimoniu puse la dispoziție și să aibă grijă ca ele să nu se degradeze, Ministerul nu plătește chirie, prelungește contracte de evacuare și neagă orice acuzație care poate fi cu ușurință dovedită prin consultarea contractelor semnate. Întreaga situație e doar rămășița unei proaste guvernări și a unui management slab al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Cinstit, am putea de această dată doar să recunoaștem asta și să așteptăm ca Ministrul Valer-Daniel Breaz să își asume acest eșec și să rezolve cu celeritate problema”, cere senatorul Dan Lungu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă