19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCultură”Mentorul” – o poveste despre succes și singurătăți în dragoste

”Mentorul” – o poveste despre succes și singurătăți în dragoste

Un tânăr dramaturg în vogă, Martin Wegner, pe care presa îl numește vocea generației sale, și un scriitor celebru, Benjamin Rubin, aflat deja spre apusul carierei și al existenței, se întâlnesc undeva, într-o vilă de la țară… Alături de ei sunt Gina, soția lui Martin, și Erwin Wangenroth, gazda lor, un tânăr pictor aspirant. Timp de o săptămână cei doi scriitori sunt plătiți de o fundație să stea departe de lume, să finiseze împreună un text al lui Martin.

Ce se întâmplă, însă, între ei – Martin, soția lui, Rubin și Erwin, reprezentantul fundației – este o altă istorie. Aici, la capătul lumii, orgoliile se trezesc, se ciocnesc destine, se spun adevăruri dureroase. O întâlnire între doi scriitori care vin din lumi diferite se transformă într-un pretext pentru o frumoasă și tristă poveste despre oameni și singurătățile lor. Și, nu în ultimul rând, ”Mentorul” rămâne o satiră tăioasă despre lumea literară, în special, și despre lumea artistică, în general.

Daniel Kehlmann este unul dintre scriitorii de limbă germană care se bucură de cel mai mare succes în acest moment, la nivel mondial, un romancier bine cotat, tradus în peste patruzeci de țări, și un dramaturg îndrăgit. Eu şi Kaminski este romanul care, în 2003, i-a adus consacrarea în lumea literară și recunoașterea internațională, fiind un bestseller publicat în peste douăzeci de țări. În 2007, romanul Măsurarea lumii va reprezenta confirmarea valorii, fiind vândut în peste două milioane de exemplare.

Piesa Mentorul a avut premiera și a fost jucată cu mare succes și cu cronici de cinci stele la Theatre Royal din Bath, în 2017, fiind apoi transferată în West End, în Londra.

„Mi-am dorit să pun în scenă ”Mentorul”, atunci când am văzut pe un mare banner din Londra afișul acestui spectacol, pe care era trecut F. Murray Abraham, unul dintre cei mai mari actori și profesori de actorie din Marea Britanie. M-am gândit că ar fi minunat ca un maestru al scenei de la noi din teatru să profite de acest text. Spectacolul este despre o mare bătălie de orgolii, ascunsă sub aparența unui conflict între generații, pentru că, de fapt, conflictul între generații este fals: un scriitor bătrân, care a produs cândva o capodoperă, și unul tânăr, în prag s-o producă… Iar acest conflict între orgolii se întâmplă pe fundalul unor puternice situații de viață.”, spune regizorul spectacolului, Cristian Nicolaie.

Din distribuție fac parte Ion Haiduc, Alexandru Ion, Raluca Gheorghiu și Rareș Andrici, iar scenografia este semnată de Victor Diaconu.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă