Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Maraton cinematografic în 100 de localități din România și Republica Moldova

S-a dat startul Centenarului Filmului Românesc și Caravanei cinematografice, cu filmul “Afacerea Est”. Proiectul a pornit acum de la Iași și se va încheia în aprilie 2019.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 07.02.2018 - 05:21

S

-a scris primul episod, cu ajutorul celor prezenți la proiecția comediei “Afacerea Est”: regizorul Igor Cobileanski, criticul de film Irina-Margareta Nistor, actorii Daniel Busuioc și Constantin Pușcașu. Aceștia au fost primii invitați ai caravanei, care au primit câte o distincție specială din partea proiectului. Toate distincțiile au fost înmânate de Irina-Margareta Nistor, ambasadorul cinematografic al Centenarului. După film, în urma unei întrebări din public, regizorul Igor Cobileanski a declarat în premieră că pregătește și a doua parte, “Afacerea Vest”: „În mod cert nu va exista o continuare «Afacerea Est», există însă posibilitatea să fie «Afacerea Vest»”.

Igor Cobileanski, managerul proiectului din partea Republicii Moldova și regizorul filmului “Afacerea Est”, a ținut să precizeze: ,,Din păcate, doar Chișinăul mai are posibilitatea să urmărească filme românești astăzi. Nu există un sistem de distribuție care ar face posibil ca filmele românești să ajungă și în celelalte orașe. De asta ne dorim ca pe parcursul acestui an să facem cunoscute lumii filmele românești care au luat premii și la Cannes, și la alte festivaluri foarte cunoscute. Va fi un schimb de pelicule și vom avea ocazia să reafirmăm că facem parte din același întreg, din aceeași familie românească”.

100 de ani, 100 de filme

Iar Andrei Giurgia, manager proiect România, a povestit cum a pornit totul: “Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe. Cred că avem nevoie în continuare de promovarea filmului românesc, de întâlnirile pe care cinematografia ni le oferă și de povestea frumoasă pe care trebuie s-o trăim și prin film în 2018. Nu este deloc ușor, dar ne bucură că am găsit sprijin și încredere la partenerii cu care colaborăm deja de peste șapte ani la Festivalul Serile Filmului Românesc. Practic, acum colaborăm cu partenerii și instituțiile care cred în noi, în film și care ne-au arătat că le pasă de viitor”.

Irina-Margareta Nistor, ambasadorul acestei manifestări, ne vorbește despre singura dependență permisă, cinematografia: „Filmele de dinainte de 1989 sunt filme care nu au niciun fel de încărcătură ideologică sau bizară, ele se pot vedea în orice moment, cu aceeași afecțiune. (...) Am decis ca fiecare peliculă în parte să fie însoțită de către un cineast. Cred în acest proiect și mi-aș dori să fie precum pachetul de ciocolată: să nu se termine niciodată. De asemenea, cred că după ce se va termina acest proiect, mai multă lume va vrea să meargă la cinema. Acest proiect nu implică doar prezentarea filmelor sau onorarea celor 100 de ani, ci și ideea de a crea singura dependență permisă, cinematografia”.

Citește totul despre:

#film #centenar #lazi

Comentarii

loading...