16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCultură„Mapping the Paper“: Norbert Filep, un limbaj nou

„Mapping the Paper“: Norbert Filep, un limbaj nou

Expoziția, curatoriată de Liviana Dan, istoric şi critic de artă, curator al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinde lucrări realizate recent.

Estetica minimalistă și arta conceptuală au regândit practica desenului. Mini-malismul a impus o poziție etică esențială, iar claritatea artei conceptuale a recurs la integrarea materialității și a texturii. Structurat de arhitectură și articulat de geometrie, discursul despre desen a devenit direct, intim, relevant. Prezență neostentativă, desenul rămâne vulnerabil, dar negociază o realitate privată. Izolat de context, desenul poate să fie o iluzie, o fantezie, o reprezentare. Norbert Filep inventează un limbaj nou, mai mult constructiv decât tipologic, fascinat de ego și de acumulare.

O diagramă, un grid tehnic, primește o logică estetică pentru a produce structuri elegante. Culoarea, tonul, detaliile vizuale se pierd în timpul procesului de cartografiere a hârtiei. Entuziasmul romantic pentru fragment devine un vehicul. Un vehicul, un argument al conținutului, al formei și iarăși al hârtiei. Ca în orice transfer estetic, apare o metaforă bizară. Norbert Filep folosește norii ca metaforă pentru viața interioară și realitatea exterioară. 

Norbert Filep trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Este doc-torand la Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde a absolvit la specializările grafică, respectiv pictură.

Printre principalele expoziții de grup la care a participat se numără: Light.Color, Mie Lefever Gallery, Ghent, Belgia (2014); Layers, Galeria Nicodim, București (2016); Out of the blue, Galeria Mobius, București (2017); Being Mountains, Being Seas, Lateral Artspace, Cluj (2017); The exquisite corpse drinks the new wine, Galeria Sector 1, București (2017); Elestergrafik, Galeria Hoch+Partner, Leipzig, Germania (2017). La începutul anului 2018 a avut prima expoziție personală de desen inti-tulată -Simple Things, Fabrica de -Pensule, Cluj.
Expoziția va putea fi vizitată până la 10 noiembrie 2018.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...
Ultima oră
Pe aceeași temă