Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proiectul METAMORFOZA URBANA 2018 a reprezentat o abordarea ingenioasă din perspectiva artei cu orientare spre protejarea mediului înconjurător

Manifest al artiştilor consacraţi în scopul protejării mediului înconjurător

Eveniment multicultural organizat de AOPISCC – Filiala Bucureşti şi desfăşurat la Galeria Galateca, METAMORFOZĂ URBANĂ a prezentat expoziția artiștilor consacrați Luminița Gliga și Alexandra Teacă “Geneză şi continuitate pe Terra”

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 24.04.2018 - 21:14

Alegerea acestor artişti în cadrul evenimentului se datorează faptului că aceştia au fondat anul trecut Grupul Artistic “METAVISION” cu scopul declarat de a înţelege menirea actuală a artistului prin atragerea atenţiei asupra pericolelor ce afectează natura.

Ansamblu de lucrări, Alexandra Teacă

 

Ansamblu de lucrări, Luminiţa Gliga

Grupul consideră  că arta are mijloacele sale proprii de comunicare, de a schimba comportamentele şi mentalităţile umane şi de a salva Pământul, fiind astfel în concordanţă deplină cu scopul proiectului  METAMORFOZĂ URBANĂ care a marcat în avans  sărbătoarea Ziua Pământului.  Inițiativa s-a născut în Statele Unite ale Americii, la apelul senatorului Gaylord Nelson, în anul 1970,  și promovează bunul exemplu de protejare a mediului înconjurător. Din anul 2009, Ziua Pământului  este înregistrată de către Organizația Națiunilor Unite.

Alexandra Teacă, Gheea-Zeiţa Pământului

 

Luminiţa Gliga, Lumină de decembrie

Expoziţia de la Galateca  a prezentat  un număr impresionant de picturi, grupate pe diferite teme sau proiecte, folosind forme şi culori inovative, încercând să scoată la lumină adevăruri ascunse, să ridice întrebări, să mediteze asupra frumuseţii naturii.  T

Luminiţa Gliga alături de lucrările sale

 

Alexandra Teacă şi lucrarea sa "Specii în pericol"

Toate aceste aspecte au fost relevate şi explicate în frumoase şi adevărate lecţii pentru auditoriul format în cea mai mare parte de tinerii artişti de către criticul de artă Dana Gliga precum şi de prof. doctor arh. Sorin Vasilescu, la vernisajul expoziţiei.

Critic de artă Dana Gliga

“Acest eveniment are ca obiectiv schimbarea percepției societă’ii asupra mediului ce ne înconjoară. Este vehiculată din ce în ce mai mult ideea referitoare la adopția unui stil de viață bio, echilibrat, și deci sănătos.  Numitorul comun al tuturor acestor exprimări denotative, să nu uităm, este verdele.  Geneza și Continuitate pe Terra este un apel vizual gândit de catre cele două artiste, Luminiţa Gliga si Alexandra Teacă, cu scopul de a prolifera ideea de parcurs imuabil al acestei genesis , care de altfel reprezintă o busolă a omenirii”, a spus Dana Gliga la vernisajul expoziţiei

Specii în pericol, Alexandra Teacă

 

“Cele treisprezece “replici” simboliste ale Alexandrei Teaca vin sa ne transpuna intr-un transcendental univoc. Generic, artista, este tributara unui simbolism  figurativ, si  nu ramane indiferenta cromaticii cu influente foviste, din care forma si linia construiesc.  Alexandra Teaca este un reprezentant atipic al creatiei contemporane, prin aceea ca fiind la baza un arhitect, acel ingenium,(dispozitia innascuta a sufletului), care razbate prin compozitiile sale, demasca abordarea dialectica a stilisticii in dialog cu subiectul; astfel,  construind un calup legendar, mitologic, de fapt alter-existential.

Pe lângă subiectele dedicate, exclusiv, vegetalului, in care prezenta environmentala este o entitate absoluta; artista  este preocupata de repere fundamentale care au marcat parcursul omenirii, precum :  astronomia, ciclicitatea, precum si recesivitatea.

Luminile pădurii, Luminiţa Gliga

Certe vocabule vizuale deriva din panzele acrilizate ale artistei Luminita Gliga, in care abstract-expresionismul neezitant ne retine retina. Prin acest “Hello” caleidoscopic- cromatic, artista ne face martorii unei manierizari a ratiunii in fata realitatii. Crampeie evidente dintr-o realitate mai apropiata de Cronos-ul nostrum, artista Luminita Gliga eclipseaza spatiul artistic prin linia dezinvolta, insa categorică”, este prezentarea criticului de artă a lucrărilor celor două artiste.

 

 

Luminiţa Gliga, Dealuri

 

 

 

 

Comentarii

loading...