„A
sta-i ciudat” este o comedie muzicală de Eugen Rotaru și Laurențiu Profeta, după o idee de Miron Radu Paraschivescu, în regia Dianei Lupescu, iar “Balul sinucigașilor” este după un text al legendarei trupe franceze Le Splendid (devenită celebră în anii ’70 și formată din Josiane Balasko, Marie-Anne Chazel, Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte și Bruno Moynot), în regia lui Iulian Furtună.
Comedie muzicală
Plecând de la piesa inițială a lui Miron Radu Paras-chivescu, Eugen Rotaru a scris textele pentru numeroasele melodii compuse de Laurențiu Profeta care fac țesătura muzicalului de acum. Pariul regizoarei Diana Lupescu este să prezinte o montare așezată, calmă, blândă, în care publicul să nu plece de la teatru revoltat sau intrigat, ci atins de nostalgie. Un spectacol care să placă tuturor – și celor mai în vârstă, și celor tineri.
„Am ales să aduc pe scenă aceste personaje într-un spectacol care îmbină muzica și textul dramatic. Cea mai bună alegere a fost a lui Eugen Rotaru, care a plecat de la textul lui Miron Radu Paraschivescu, Asta-i ciudat, și de la muzica lui Laurențiu Profeta, pentru a ajunge la Păguboșii, așa cum se numea spectacolul pe atunci. Iubesc Păguboșii! Îmi dau curaj și speranță și voința de a merge mai departe, indiferent de răutatea, prostia, parșivenia și orgoliile celor ce vor să stea în drumul nostru. Încotro? Înainte! Și, cum spunea un personaj al lui Kundera, «înainte» poate fi în toate direcțiile… sau în orice direcție, nu vreau să-mi aduc aminte exact! ASTA-I -CIUDAT?”, mărturisește -Diana Lupescu.
Să pășim fără -prejudecăți
“Balul sinucigașilor” este o comedie spumoasă, care îmbină elemente de magie, dans, muzică, presărate cu umor negru de situație și de limbaj, creând o lume cu alte reguli, în care suntem invitați să pășim fără prejudecăți și să reușim, prin râs, să fim mai deschiși și mai receptivi față de o serie de probleme cu care se confruntă lumea contemporană, mereu amenințată de conflicte și de violență.
Regizor, director artistic și creator de evenimente ine-dite și surprinzătoare, Iulian Furtună, discipol și colaborator al mimului Marcel Marceau, al lui Jacques Lecoq și al lui Lindsay Kempal, e prezent de peste 20 de ani în teatre dramatice și muzicale importante, săli de concerte, festivaluri, dar și pe platourile de televiziune, unde pune în scenă și joacă frecvent în programe de divertisment, pentru televiziuni ca France 2 și Canal+.
„Piesa am numit-o Balul sinucigașilor, plecând de la imaginea pe care mi-a inspirat-o cercul ritmic vicios (ronda fatalistă?) în care se învârt cele șase personaje ale piesei. Personajele se îmbarcă unul câte unul, ca într-un carusel, care accelerează și aruncă persona-jele unul după altul, explozia finală pulverizând, la propriu, această lume pe cât de inocentă și naivă, pe atât de coruptă de mecanica societății. Prinși în roata vieții, în forța unei mașini implacabile și nemiloase pe care o creează însăși societatea cu regulile ei de timp și de relații, unii vor fi ejectați, pulverizați, iar alții decid pentru ei înșiși momentul când să încerce evadarea”, descrie Iulian Furtună premisele construcției spectacolului.
„Balul sinucigașilor“ este o comedie spumoasă, care îmbină elemente de magie, dans, muzică și umor