9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăCulturăLecturi în prezența autorilor

Lecturi în prezența autorilor

Programul este extrem de divers, reunind evenimente adresate tuturor categoriilor de pu-blic: de la ateliere pentru copii la dezbateri, conferințe, concursuri și adaptări teatrale. „«Luna Literaturii Europene» este o ocazie de a aduce împreună activitățile lite-rare ale membrilor EUNIC România într-un program ce sărbătorește diversitatea culturală europeană, dar și intersecțiile dintre culturile și literaturile europene. Programul evenimentelor din «Luna Literaturii Europene» este și el unul divers, care integrează activități distractive pentru copii și părinți, evenimente tradiționale de lecturi și traduceri, precum și campanii digitale. Credem în puterea literaturii de a ne aduce împreună și de a promova înțelegerea, cooperarea și diversitatea! Ne dorim ca în luna octombrie să sărbătorim asta alături de toți iubitorii de lectură mici sau mari“, declară -Nigel -Bellingham, directorul -British Council România.

Pe agenda evenimentelor din acest an un proiect special îl constituie seria de întâlniri #EUcitesc – European Book Club. Gândit sub forma unui club de carte, proiectul propune spre dezbatere patru romane care, prin tematică, marchează diversitatea literaturii contemporane: „Povestea -slujitoarei“, de Margaret Atwood; „Femeia cu Părul Roșu“, de Orhan Pamuk; „Frica“, de Stefan Zweig; „Lovește-ți inima“, de Amélie Not-homb – în fiecare zi de vineri, începând cu data de 12 octombrie, de la ora 19.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române.

De asemenea, la ediția din acest an a „Lunii Literaturii Europene“ un punct de atracție îl reprezintă și evenimentele dedicate copiilor – nu mai puțin de 10 astfel de acțiuni: seri de storytelling, ateliere pentru părinți, ateliere de lectură și scriere creativă. Seria de evenimente dedicate celor mai mici dintre iubitorii de lectură a debutat pe 8 octombrie cu o seară de storytelling pentru copii, la Biblioteca British Council, cu participarea ambasadorului Marii Britanii la București, Andrew Noble.

Șapte lansări și prezentări de carte vor puncta programul „Lunii Literaturii Europene“, multe dintre acestea desfășurate în prezența autorilor: Eric Vuillard, câștigătorul Premiului Goncourt 2017; Demeter Szilárd – autorul romanului „Vânătaie pentru vânătaie“; Yusuf Nevzat Sarıgöl – coordonatorul antologiei „Poezie turcă modernă“;  Costantino D’Orazio – autorul romanului „Secretul lui Leonardo“; François-Henri Désérable, laureat al Premiului Goncourt – Alegerea României 2018.

Artele performative contribuie și ele la punerea în valoare a literaturii europene de astăzi, prin proiecții de film, lecturi scenice și concerte pornind de la creații literare.

Membrii EUNIC care participă la „Luna Literaturii Europene“ sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, British Council România, Delegația Valonia-Bruxelles, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Italian de Cultură din București, Spațiul Public European, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“. 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă