15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăIstoria pe placul tuturor. Povestea berii, altfel decât o știm

Istoria pe placul tuturor. Povestea berii, altfel decât o știm

„România liberă” vă propune spre lectură, astăzi, o trecere în revistă a câtorva secvențe din trecutul neștiut al faimoasei băuturi acidulate, relatate de istoricul Eugen Șendrea (25 februarie 1951 – 31 iulie 2016), în volumul „Istoria pe placul tuturor”.

Descoperirile arheologice ne arată că inventatorii berii au fost sumerienii, una dintre cele mai vechi civilizații din toate timpurile. Așadar, delicioasa băutură are o vechime de mai bine de șase milenii.

Inițial, sumerienii foloseau berea ca pe o ofrandă adusă zeiței fertilității, ajungând ulterior și pe mesele oamenilor obișnuiți. Tot ei au creat 70 de sortimente diferite, care conțineau adaosuri de miere, scorțișoară sau alte mirodenii.

De altfel, istoricul Eugen Șendrea susține că babilonienii, urmași ai sumerienilor, erau înnebuniți după bere și chiar de la ei vine celebra „lună de miere”. În cutuma lor, tatăl miresei îi oferea ginerelui său bere amestecată cu miere timp de o lună de la căsătorie.

Berea avea un rol aparte inclusiv în Egiptul antic. Zeița dragostei Hathor era omagiată prin aducerea, la templul ei, a unui număr de vase cu bere identic cu numărul sclavelor pe care le avea Zeul Soare Ra.

Romanii aveau să descopere gustul de hamei concomitent cu subjugarea popoarelor germanice. Ulterior, după consumul a două-trei ulcioare cu bere, vikingii prindeau curaj și plecau la luptă chiar și fără scuturi.

Tot autorul menționat ne povestește că celebra bere „Gambrinus” și-a primit denumirea după numele unui rege din Flandra (sec. VIII), care era considerat inventatorul ei. Peste un secol, cehii au dezvoltat foarte mult cultivarea hameiului, care mai târziu a devenit atât de important încat regele Wenceslas a poruncit spânzurarea celor care îl exportau.

În România, prima fabrică de bere a fost înființată, în 1718, la Timișoara. Cea mai cautată bere după Primul Război Mondial era „Bragadiru”, adusă cu trenul sau cu camioane la sediul din Calea Rahovei. Industria berii și-a revenit după distrugerile cauzate de Al Doilea Război Mondial către anii `60.

Berea Mărgineni a devenit una dintre cele mai cunoscute băuturi de acest tip din țără, cunoscând apogeul popularității în anii `70. Însă, după 1989, Fabrica de bere de la Mărgineni a dispărut.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă