19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăInstitutul „George Oprescu“, 70 de ani de la fondare

Institutul „George Oprescu“, 70 de ani de la fondare

Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125,  începând cu ora 10.

Sesiunea va fi deschisă de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, și de prof. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“.

Personalitatea și activitatea acad. George Oprescu, fondator al institutului în anul 1949, vor fi evocate în prezentările prof. Adina Nanu, prof. Mihai Sorin Rădulescu și prof. Vlad Țoca, cât și în cercetările dr. Irina Andreescu-Treadgold și dr. Ioana Vlasiu.

Intervențiile relevă modul în care profesorul Oprescu a influențat fundamental primele două decenii de funcționare a Institutului.

Evenimentul va continua cu o conferință națională, dedicată noilor perspective asupra evoluției istoriei artei românești și a cercetării în domeniul artelor vizuale, găzduită în spațiul Academiei Române și la sediul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București, în perioada 21-22 octombrie 2019.

Istoric și critic de artă, împătimit colecționar, acad. George Oprescu (1881-1969) a devenit membru al Academiei Române în anul 1938. Zece ani mai târziu, a fondat institutul care astăzi îi poartă numele, cu scopul de a încuraja cercetarea artistică multidisciplinară, studiul arhitecturii din perioadele medievală, modernă şi contemporană, analiza manifestărilor artelor spectacolului, contribuind astfel la structurarea și îmbogățirea istoriei artei din România. 

 

 

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă