Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Început de secol 20 văzut prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte

În cadrul expoziției itinerante prin opt orașe din țară “Acsinte.100” publicul pasionat de istorie și fotografie poate admira 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte, cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2018 - 12:56

Expoziția va fi itine-rată la Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba-Iulia, Cluj--Napoca, în perioada 10 octombrie-4 decembrie, ultima perioadă fiind la București. Fotografii în format print și digital vor fi expuse într-un spațiu expozițional al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de Costică Acsinte.

Proiectul va debuta la Pitești, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 și 13 octombrie la sediul Fundației Culturale -Ilfoveanu.

Fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române și fotograf de război, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front. A fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte. Fotografiile sale au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

Expoziția de fotografie -Acsinte.100 va avea o durată de câteva zile în fiecare oraș și va acoperi trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada -1930-1968.

 


Istorii personale

 


Prin vizitarea spațiului expozițional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial și portrete ale militarilor însoțite de lectura unor fragmente de scrisori, cărți poștale, jurnale și note de front, publicul va putea să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Una dintre camerele spațiului expozițional imaginat oferă vizitatorilor posibilitatea întoarcerii în timp, în perioada 1930-1968, devenind martorii unor scene din viața socială a orașului Slobozia. Fotografiile din această secțiune a expoziției vor fi însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în Slobozia, în 1950, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei. Mircea Dinescu își amintește cum a fost pentru un copil ahtiat după cultură, fiu al unui lacătuș mecanic cu patru clase, să crească într-un oraș în care accesul la cărți, piese de teatru sau filme era mai mult decât complicat și ce influență au avut toate acestea asupra vieții sale de mai târziu.   

Comentarii

loading...