Portret Patricia Tăut, sat Draghia, com. Coroieni, jud. Maramureș

Fotograful Răzvan Voiculescu ­lansează albumul „ROST. 12 Hotare“

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează azi, 15 aprilie, de la ora 18.30, în Sala Casino, Hotel Iaki (Mamaia), albumul de fotografie și filmul”ROST. 12 hotare”.

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 15.04.2019 - 16:34

Albumul este piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) și „Dor de ROST” (2015).

În cadrul evenimentu­lui prezentat de bloggerul culinar și psihologul Carmen Paraschi­vescu se va proiecta scurtmetrajul docu­mentar „ROST. 12 Hotare”, produs de Ana Maria Pîrvan și Răzvan Voiculescu. Proiecția va fi urmată de un scurt concert de muzică folk susținut de Walter Ghicolescu.

„ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei și conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, cule și conace părăsite care se încăpățânează să „supraviețuiască“ deși au fost demult abandonate, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice. Albumul vine la pachet atât cu un DVD cu filmul (documentar scurtmetraj), cât și cu o hartă artizanală care reunește locațiile tuturor „Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume, astfel încât cei care își ­doresc să poată descoperi zone din România unde meșteșugurile încă se mai păstrează.

„Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecție de fotografii de compoziție, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului”, spune autorul albumului, Răzvan Voiculescu.

Trilogia ROST a avut ca temă principală ideea unei lumi aflate la apus și faptul că în satele şi „târgurile” mici din România majoritatea meşteșugurilor dispar, iar odată cu ele și crezul și cutumele satu­lui tradițional. Răzvan Voiculescu a vrut să surprindă ideea de ROST pe care o reprezintă păstrătorii de tradiții, de care auzim din ce în ce mai des ca fiind ultimii de acest fel: „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”.

Însă această trilogie se termină într-o notă pozitivă, cu exemple de „Păstrători de ROST” tineri care duc mai departe povestea meșteșugurilor învățate. Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de eroi autentici, umani, plini de povești.

Cojoc detaliu, Broderie Colecția Alexandrina Filip, sat Corlătești, com. Cezieni, jud. OLT

Comentarii