Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Filosoful Mihai Şora, omagiat cu titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis, miercuri, acordarea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei filosofului Mihai Şora.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 28.03.2018 - 19:10

"Se conferă titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti domnului Mihai Şora, în semn de recunoaştere a activităţii sale şi a contribuţiei la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti", prevede proiectul de hotărâre adoptat de CGMB.

În expunerea de motive se arată că Mihai Şora este o personalitate marcantă a societăţii româneşti contemporane.

"Ca filosof şi eseist a avut o activitate publicistică remarcabilă. (...) Şora a avut o contribuţie importantă în societatea românească prin activitatea sa profesională desfăşurată în cadrul Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă (redactor-şef între anii 1954 - 1969), unde s-a remarcat ca fiind fondatorul unei noi colecţii de cărţi, 'Biblioteca pentru Toţi', Editurii pentru Limbi străine (şef de secţie între anii 1951 - 1954), Ministerului de Externe (referent de specialitate între anii 1948 - 1951)", relevă sursa citată.

A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia din Guvern în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din Guvern care a făcut acest gest de onoare, refuzând apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat.

"Implicarea sa civică este şi ea foarte însemnată. Este membru fondator al Alianţei Civice, al Grupului de Dialog Social, precum şi al Societăţii Române de Fenomenologie. Este membru de onoare al Academiei Române. Prin apariţiile şi poziţiile sale în spaţiul public s-a remarcat ca un reper moral, luând atitudine faţă de derapajele autorităţilor şi susţinând constant păstrarea principiilor unui stat democratic", menţionează sursa citată.

Pentru activitatea şi creaţia sa a fost recompensat de-a lungul timpului cu distincţii şi premii precum: Premiul Uniunii Scriitorilor în anii 1978 şi 1998, Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Cavaler în 2016, Decoraţia regală "Nihil sine Deo" în 2011, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...