10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Festivalul de scurtmetraje portugheze, ediția 2019, în România

NYPSFF este un festival itinerant, care promovează noile tendințe în cinematografia portugheză și tinerii regizori portughezi. De-a lungul celor nouă ediții ale sale, festivalul a călătorit în Statele Unite, Portugalia, Brazilia, Africa de Sud, Angola, Australia, Polonia, Canada, Germania, China, Mozambic, Marea Britanie, Tailanda, Franța, Kenya, India, Ungaria, Senegal, Republica Cehă și România.

Alese pe sprânceană de patru jurați desemnați de Arte Institute din New York, cele 15 scurtmetraje care întregesc ediția de anul acesta vor mulțumi iubitorii de animație, de ficțiune și de film documentar. Prin varietatea temelor, proiecția încurajează, la fel ca la edițiile precedente, dialogul intercultural.

Festivalul scurtmetrajelor în portugheză – FCCPLP, aduce în atenția publicului scurtmetraje din țările în care limba portugheză este limbă oficială și promovează tinerii cineaști din spațiul lusofon.

Ediția de anul acesta a festivalului reunește 5 producții din São Tomé și Príncipe, Angola, Capul Verde, Portugalia și Brazilia.

Temele care definesc ediția 2019 vizează statutul femeii, emigrarea, tradițiile, obiceiurile și credințele.

New York Portuguese Short Film Festival și Festivalul scurtmetrajelor în portugheză vor fi prezente în România în toate orașele care găzduiesc lectorate de limbă portugheză, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și București, după următorul program:

Cluj-Napoca , NYPSFF – 3 decembrie, ora 18:30, la Cinema Dacia; Festivalul scurtmetrajelor în portugheză – 4 decembrie, ora 18:30, la Cinema Dacia. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Timișoara, NYPSFF – 4 decembrie, ora 18:30, Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara; Festivalul scurtmetrajelor în portugheză – 5 decembrie, ora 18:30, Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

București, NYPSFF –  4 decembrie, ora 18:30, Cinema Elvire Popesco; Festivalul scurtmetrajelor în portugheză – 4 decembrie, ora 21:00, Cinema Elvire Popesco. Biletele pot fi achiziționate pe www.eventbook.ro.

Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză. Subtitrările în limba română au fost realizate de studenții secției de limbă portugheză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, cu sprijinul Catedrei Fernando Pessoa, al Corinei Nuțu și al Claudiei Vlad, în cadrul Atelierului de subtitrări, inițiat de traducătoarea Simina Popa.    

Organizatorii sunt Arte Institute, Asociația Fala Português! Parteneri instituționali sunt: Catedra de limbă portugheză Fernando Pessoa, Institutul Francez din România, Ambasada Portugaliei la București, Centrul de Limbă Portugheză/Institutul Camões din București, Centrul de Limbă Portugheză/Institutul Camões din Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca, Centrul de Cultură Urbană Cinema Dacia, Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, Centrul de Limbă Portugheză/Institutul Camões din Timișoara, Universitatea Politehnica din Timișoara, Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara.

Asociația Fala Português! este o asociație neguvernamentală, apolitică, cu scop nepatrimonial, independentă, care are ca obiectiv principal promovarea limbii portugheze și a culturilor conexe, în sens restrâns, precum și încurajarea și consolidarea unei perspective interculturale în domeniile educației, culturii și cercetării, în sens extins.

 Legături utile: www.arteinstitute.org; www.falaportugues.ro. Pentru detalii suplimentare: Cristina Nițu, Asociația Fala Português!, [email protected], tel.:0740 61 38 78, www.falaportugues.ro

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă