29.2 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăCulturăFestivalul de Film și Istorii. Râșnov DOCUMENTARE, MUZICĂ ȘI DEZBATERI

Festivalul de Film și Istorii. Râșnov DOCUMENTARE, MUZICĂ ȘI DEZBATERI

 Ce am făcut cu libertatea câștigată în 1989, ce înseamnă să fii liber în 2019, cum ne cultivăm libertatea personală și care sunt limitele libertății într-o societate bazată pe drepturile omului sunt doar câteva dintre întrebările la care se caută răspuns în cadrul festivalului ce va avea loc la Râșnov, între 19 și 28 iulie 2019. Într-un spațiu nou, ce va fi amenajat în centrul orașului, FFIR va găzdui dezbateri despre: Decembrie 1989, Libertatea economică, Muzica libertății, Libertate câștigată – Libertate pierdută („30 de ani după 1989“), Cinema-ul și libertatea. De asemenea, vor fi abordate teme precum emigrația româ-nească („Diaspora, pământ românesc“) și potențiala revenire în țara natală („Absolvent de Oxford, caut loc de muncă în România“), viitorul Europei post-Brexit, digitalizarea societății sau minoritățile („Privilegiul României multiculturale“). Vor fi marcate aniversarea a 50 de ani de la aselenizare, 70 de ani de NATO și 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Paleologu.

Printre participanții la discuții se vor număra ambasadorii la București ai Statelor Unite – Hans Klemm, Marii Britanii – Andrew Noble, Israelului – David Saranga, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, și cel al Universității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea, trei dintre cei patru country managers partners ai companiilor Big 4 de consultanță și audit (Ramona Jurubiță – KPMG România, Ionuț Simion – PwC România, Alexandru Reff – Deloitte România), economiștii Lucian Croitoru (BNR), Dan Bucșa (Unicredit Bank) și Ionuț Dumitru (Raiffeisen Bank), istoricul și ambasadorul Adrian Cioroianu, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, regizorul de film Stere Gulea, diplomatul Toader Paleologu, cosmonautul Dumitru Prunariu și cineastul francez Pierre-Henri Deleau.

Un eveniment special îl va constitui conferința despre libertate pe care actrița Oana Pellea o va susține în Grădina Cetății Râșnov, în seara de joi, 25 iulie.

Peste 50 de filme vor fi pro-iectate în Cinematograful Amza Pellea (în timpul zilei) și în Grădina Cetății Râșnov (după apusul soarelui). Vor putea fi vizionate, printre altele, „Bohemian Rhapsody“ (2018), pentru care actorul Rami Malek a primit premiul Oscar în 2019 pentru cel mai bun rol principal masculin; capodopera clasică „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ (1975), regizată de Milos Forman, cu Jack Nicholson în rolul titular; co-producția „Donbass“, care i-a adus lui Sergei Loznitsa premiul de regie al secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2018; bijuteria rusească „Leto/O vară rock’n’roll“ (2018) și peliculele autohtone „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“ și „Moromeții 2“. Ajunsă la a doua ediție, competiția de film documentar, deschisă peliculelor cu subiect istoric produse după 1 ianuarie 2017, va propune opt titluri internaționale și opt românești.

Altceva decât filme

FFIR 2019 va începe în seara de 19 iulie, cu un concert al trupei „byron“, găzduit în Grădina Cetății Râșnov. În același spațiu fermecător, cu vedere la masivele montane Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru, vor susține cântări sub cerul înstelat formații precum Luna Amară, Alexandru Andrieș, Ada Milea și Vali Răcilă, Alina Ciolcă Band, Orkid, Coma și The Mono Jacks. Sub egida „Laboratorul–atelier de muzică veche“, Festivalul de Film și Istorii Râșnov va produce 14 evenimente, găzduite de Bisericile Evanghelice din Râșnov și Codlea și de Biserica Lutherană din Crizbav. Filmul mut „Femeia din Lună“ (1921), al regizorului german Fritz Lang, va fi proiectat în Grădina Cetății Râșnov, beneficiind de sound design-ul furnizat live de grupul CelloFun și de participarea Irinei Margareta Nistor și a lui Dumitru Prunariu. Trupa timișoreană de teatru Auăleu va prezenta, în aer liber, spectacolele „Mens sana in corporatist sano“ și „HUOOOO!!!!“.   

Cele mai citite

Delegații Salvamont România, prezente într-un stagiu de formare profesională în Italia

Reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Poiana Braşov, Prahova şi Zărneşti participă la un stagiu de formare în...

Boala Ebola ucide un medic în Uganda – Primul angajat în sănătate ucis în acest focar

Un medic tanzanian care lucra în Uganda și care a contractat Ebola a murit, fiind primul lucrător din domeniul sănătății ucis de boală în...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 220: Federația Rusă a blocat rezoluția ONU ce condamnă referendumurile

UPDATE , ora 10:36: Ihor Muraşov, directorul general al centralei Zaporojie, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat compania nucleare ucraineană de...
Ultima oră
Pe aceeași temă