4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăCulturăFanny Ardant, invitat special la TIFF 2018

Fanny Ardant, invitat special la TIFF 2018

Una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinematografiei franceze, actrița și regizoarea Fanny Ardant se numără printre invitații speciali din acest an. La cea de-a 17-a ediție, cel mai mare eveniment de film din România îi dedică artistei franceze un medalion de autor, intitulat “Close-up Fanny Ardant”, ce include două interpretări de excepție din cele peste 100 de roluri făcute în cinema și două dintre filmele pe care le-a regizat până-n prezent.

În cadrul galei de închidere TIFF, Fanny Ardant va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

Născută pe 22 martie 1949, Fanny Ardant a crescut în Monaco până la vârsta de 17 ani, după care s-a mutat în Aix-en-Provence pentru a-și urma studiile în domeniul științelor politice. Nimic nu prevestea virajul spre actorie și, cu atât mai puțin, succesul încă de la prima apariție scenică din 1974.

În cei peste 40 de ani de carieră, Fanny Ardant a lucrat cu regizori importanți precum Claude Lelouch, Alain Resnais, Costa Gavras, Volker Schlondorff, Michelangelo Antonioni, Sydney Pollack, Franco Zeffirelli sau Ettore Scola și i-a avut ca parteneri pe ecran, printre alții, pe Gérard Depardieu, Vittorio Gassman, Jean Rochefort, Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Harrison Ford, Cate Blanchett, Penelope Cruz sau Jean-Louis Trintignant.

Una dintre cele mai importante colaborări, încă de la începutul carierei, a fost cu legendarul cineast francez François Truffaut, care i-a devenit și partener de viață. După ce a remarcat-o în serialul TV “Les dames de la côte”, Truffaut a distribuit-o alături de Depardieu în “Femeia de alături” (La femme d’a coté, 1981), care i-a adus și prima nominalizare la Premiile César. La doar doi ani distanță, numele actriței se afla din nou pe lista scurtă a nominalizaților, de data aceasta pentru rolul secretarei-detectiv din ultimul film al lui Truffaut, -“De-ar veni odată duminica!” (Vivement Dimanche!). Această comedie noir nominalizată la Premiile BAFTA, la categoria Cel mai bun film străin, va putea fi văzută și la TIFF.

 

“Cenușă și sânge”, – dedicat Olgăi Tudorache

 

În 2009, Fanny Ardant debutează în regie cu “Cenușă și sânge”, inclus în selecția oficială a Festivalului de la Cannes. Scenariul scris chiar de ea este adaptarea unei povestiri de Ismail Kadare, care descrie drama unei femei nevoite să-și -crească singură cei trei copii după asasinarea soțului. Coprodus cu Libra Film, “Cenușă și sânge” a fost turnat, în proporție de 90%, în România, iar din distribuția internațională fac parte și actori autohtoni, printre care Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor și regretata Olga Tudorache. Proiecția de la TIFF îi este dedicată acestei mari actrițe dispărute anul trecut dintre noi. Celălalt film regizat de Fanny Ardant prezentat în programul TIFF este “Divanul lui Stalin” (Le divan de Stalin, 2016), adaptare a romanului scris de Jean-Daniel Baltassant, și surprinde ultimele zile ale liderului sovietic, urmărind povestea unui tânăr artist angajat să realizeze un monument în onoarea acestuia. Gérard Depardieu excelează în rolul lui Stalin, redând la perfecție amestecul de cinism, sadism și singurătate care a marcat ultima perioadă din viața dictatorului, iar Ardant redă subtil acea senzație permanentă de ame-nințare resimțită de cei din anturajul lui.   

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă