2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăCulturăEugen Simion ar putea deveni cetățean de onoare al Bucureștiului

Eugen Simion ar putea deveni cetățean de onoare al Bucureștiului

„Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti filologului Eugen Simion pentru contribuţia domniei sale la promovarea consecventă a creaţiilor fundamentale ale literaturii române”, este primul articol din proiectul iniţiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Eugen Simion este critic, istoric literar, editor, eseist, profesor universitar şi membru titular al Academiei Române. El s-a născut în Prahova, în 1933 şi a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultăţii dde Litere a Universităţii din Bucureşti, iar printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu, Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti.

Eugen Simion a fost redactor al „Gazetei literare”, lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, profesor universitar la Litere, iar din 2006 este director general al Institutului de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu.

A publicat numeroase  materiale în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul şi Viaţa românească, apoi a lucrat la România literară, iar din 1991 a lucrat la Literatorul. Din 1996 a devenit membru al Academiei Române, iar în 1998 a fost ales preşedinte al Academiei.

„Numele lui Eugen Simion reprezintă una dintre constantele valorice ale literaturii române postbelice cu profilul unei conştiinţe echilibrate şi de neocolit în orice valorizare a literaturii române, iar acordarea acestei dinstincţii din partea Capitalei în onoarea personalităţii lui Eugen Simion la împlinirea vârstei de 85 de ani este necesară şi pe deplin justifică”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă