Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Carmen Tănase

Eu dau banu`, eu dau ora exactă!

Așa cum sugerează și titlul, este vorba de o comedie în care, sub forma umorului, sunt ridiculizate aspectele cele mai caraghioase ale vieții politice cotidiene.

Share

Emanoil Ursache 0 comentarii

Actualizat: 17.10.2019 - 01:07

Sub regia lui Răzvan Oprea și scenografia Simonei Marcu, textul lui Nicole Duțu reprezintă o abordare de succes a caricaturizării clasei politice, expunând culisele formării unui nou Guvern.

Dacă facem abstracție de elementele de sistem politic românesc actual, piesa este foarte asemănătoare cu satirele părintelui dramaturgiei românești, Ion Luca Caragiale.

Disperarea oamenilor politici de a forma un nou Guvern, slugărnicia acestora față de șefii lor direcți, schimbătoare ca vântul, și corupția patologică provenită din setea de putere și bani sunt doar câteva dintre temele abordate în  „Eu dau banu`, eu dau ora exactă!”.

Pe lângă tematica politică, în reprezentație este expus într-o manieră complexă și contextul social, în special pentru a caracteriza personajele implicate în desfășurarea acțiunii. Astfel, tipologiile de politicieni sunt mult mai puternic creionate în ochii spectatorului, care poate remarca ușor cum aceștia livrează discursuri goale de conținut, pregătite pentru a fi atractive pentru electorat. Dând la o parte acest aspect, este ironizată și discrepanța dintre slaba lor pregătire și intenția de a arăta în fața oamenilor că sunt cu adevărat bine intenționați și informați.

Carmen Tănase, una dintre marile doamne ale teatrului românesc, interpretează rolul femeii cu bani care ajunge să joace pe degete bărbații din politică însetați de înavuțire, dar lipsiți de resurse. Distribuția este completată de Ion Ionuț Ciocia, Victor Vurtejanu, Maria Radu sau Rădița Rosu, Silvia Stanciu, Calina Epuran, Răzvan Bănică și Gabriel Fătu.

Trebuie menționat că deși piesa este o veritabilă satiră adresată clasei politice actuale, în replicile actorilor nu se regăsește vreo trimitere explicită către vreun partid politic. Spectatorul are astfel posibilitatea să își aleagă el, fără a fi influențat, imaginea partidului sau partidelor pe care le asociază cu mesajul reprezentației teatrale.

Piesa se joacă la Sala Dalles, în apropierea Pieței Universității din București, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, numărul 18. 

 

 

Comentarii

loading...