13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCulturăFestivalul Național de Teatru. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu

Festivalul Național de Teatru. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu

Festivalul Național de Teatru omagiază și în acest an unul din marile nume ale teatrului românesc, dedicând cea de-a 28-a ediție distinsei regizoare Cătălina Buzoianu. Vor fi evenimente speciale consacrate acestui artist unic, în special în cea de-a patra zi a Festivalului – 23 octombrie, iar foaierul principal al HUB-ului FNT amplasat în incinta Hanului Gabroveni va purta numele cunoscutei regizoare. Acest spațiu va găzdui pe întreaga durată a FNT o expoziție-ambient realizată din fotografii-portret ce aparțin doamnei Cătălina Buzoianu.

„(…) Exista acolo, pe scenă, în spectacolele Cătălinei Buzoianu o forţă teribilă, obsedantă. Şi o fascinaţie a ei care mi se pare că este dublată de forme de ludic regizoral, de evadare din sine, din lumi, evadare care nu se poate face decât prin căutare, aventură, experiment.

Am intuit întotdeauna o atitudine de scriitor în personalitatea acestei regizoare care a ştiut ca nimeni altcineva să croiască scenarii şi adaptări după romane, după texte neteatrale. Şi, poate de aceea, nu m-am mirat prea tare când am descoperit şi vâna scriitorului…“, spune Marina Constantinescu – directorul Festivalului Național de Teatru.

Expoziție Brigitte Lacombe

Deschiderea oficială a Festivalului va coincide cu vernisajul expoziției de fotografie care va reuni opere ale unuia dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi ai timpului: Brigitte Lacombe (foto).

De origine franceză, trăind astăzi la New York, dar lucrând în toată lumea, Brigitte Lacombe este o personalitate ce şi-a pus amprenta de neconfundat asupra universului fotografic contemporan.

Expoziția-eveniment, „Lacombe: Theater/Cinema“, expusă în cadrul unuia dintre spațiile noi ale festivalului – HUB-ul FNT, găzduit de Hanul Gabroveni, se va vernisa în prezența artistei. Cele trei teme pe care le va acoperi expoziția – teatru/film/portrete – vor cuprinde un set de fotografii reprezentative din portofoliul artistei. Expoziția-eveniment va include un vernisaj, pe 19 octombrie, și o întâlnire cu publicul și cu diferiți artiști fotografi români sub denumirea „În dialog cu Brigitte Lacombe“, pe 20 octombrie. „40 de imagini supradimensionate, copleșitoare prin simplitatea atitudinii și gestului, prin contrastul de alb negru, desăvârșit, sau prin plaja curajoasă de culoare. Imagini de teatru, fotografii de pe platourile de filmare și portrete ale celor mai mari actori din lume. În spatele simplității, atinse de austeritate pe alocuri, stau pasiunea și harul unui fotograf de geniu, care a înțeles că în spatele lumii frământate și strălucitoare a actorului, stă singurătatea, introspecția, concentrarea și aripa inspirației. O sărbătoare vizuală oferită cu generozitate de -Festivalul Naţional de Teatru.“, este opinia Irinei Tapalagă.

„Flashback“, instalație de fotografie Lia Manțoc

Un alt eveniment expozițional, „Flashback“, îl va constitui instalația de fotografie organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București, dedicată scenografei Lia Manțoc. Traseul propus de impresiile adunate în timp de marea artistă pe hârtie fotografică va releva noi valențe ale unui spirit neobosit, care surprinde viața cu un ochi mereu proaspăt, în cele mai neașteptate ipostaze.

„Universul scenografei Lia Manţoc este plin de imagini, de sensul pe care cuvântul îl dă formei, costumului, machiajului pe scenă. Orice costum al Liei Manţoc, de pildă, este însoţit de personajul care l-a purtat – mari actori ai teatrului românesc, de rostire, de tăceri. (…) „Flashback“ este o sumă de imagini puternice și manipulatoare. O poftire într-un univers incitant, într-un carusel delirant, în care realitatea și ficțiunea și-au pierdut de mult marginile. „Flashback“ este o întoarcere, o privire înapoi, -dirijată de artista Lia Manțoc. Vedem ce ni se permite, simțim ceea ce libertatea interioară ne îngăduie.“, spune Marina Constantinescu.   

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă