Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Ambasada Suediei

Două tramvaie își poartă călătorii spre România, Grecia, Spania și Suedia

Începând de luni, 12 noiembrie, peisajul bucureștean va fi colorat, timp de un an, de două tramvaie speciale, care vor fi împodobite într-un stil neobișnuit.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.11.2018 - 15:22

Aspectul inedit al celor două vehicule este rezultatul colaborării României, Greciei, Spaniei și Suediei în cadrul unui proiect de artă urbană denumit „Călători printre culori”.

Reprezentările grafice aplicate pe cele două vagoane de tramvai care vor circula în București au rolul să prezinte câteva elemente culturale specifice acestor patru țări.

Proiectul „Călători printre culori” este organizat de Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Greacă şi ambasadele Spaniei şi Suediei la București, în parteneriat cu Societatea de Transport București şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de programe educative PROEDUS.

Iniţiativa îşi propune să promoveze imaginea şi patrimoniul cultural al celor patru ţări prin interme-
diul artei urbane şi, totodată, să contribuie la revitalizarea estetică a capitalei
României.

Bucureştenii sunt, astfel, invitaţi să descopere diversitatea culturală a României, Greciei, Spaniei și Suediei într-un spaţiu mai puţin obişnuit – acela al transportului public.

„Alegerea tramvaiului ca suport pentru realizarea picturilor nu este întâmplătoare. Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a încuraja călătoria cu acest vehicul nepoluant, care poate transporta atât călători, cât şi creaţii artistice, aducând astfel arta mai aproape de oameni, în general, şi de publicul tânăr, în special”, subliniază un comunicat transmis de Ambasada Suediei.

În cadrul acestui proiect, elevi ai Liceului de artă „Dimitrie Paciurea” din București vor avea posibilitatea să exerseze tehnica pictării cu graffiti în cadrul atelierelor care se vor organiza pentru împodobirea celor două vagoane.  

Ele vor fi decorate sub coordonarea unora dintre cei mai cunoscuţi artişti români în domeniu. Alexandru Ciubotariu, cunoscut drept Ciubi sau “Pisica Pătrată”,  unul dintre primii „street artists” din București, va picta unul dintre cele două tramvaie cu imagini considerate reprezentative pentru Grecia şi România.

Cel de-al doilea tramvai va oferi călătorilor o plimbare imaginară prin Spania și Suedia, prin intermediul lucrărilor realizate de colectivul de artişti Sweet Damage Crew şi Ovidiu Mihai, cu numele de artist Obie Platon – implicat în dezvoltarea de proiecte ce au vizat regenerarea prin artă a zonelor urbane.

Tramvaiele pictate urmează să circule pe liniile 1 şi 10.

Comentarii

loading...