7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalDîncu nu mai e acţionar la Transilvania Live

Dîncu nu mai e acţionar la Transilvania Live

Politicianul şi sociologul Vasile Dîncu a ieşit din acţionariatul televiziunii Transilvania Live, acţionarul majoritar al televiziunii fiind în prezent Francisc Gecse, în timp ce acţionarul minoritar este Arpad Zoltan Paszkany, potrivit unor documente prezentate în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Societăţile care deţin licenţe audiovizuale au obligaţia să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licenţă, în conformitate cu Legea audiovizualului şi cu Decizia CNA numărul 488.

Astfel, CNA a analizat în şedinţa de joi o adresă primită de la societatea NCN Studio TV SA, care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Transilvania Live, potrivit căreia acţionariatul societăţii a fost modificat. Acţionariatul societăţii a fost însă modificat înainte de notificarea şi aprobarea CNA în acest sens, potrivit precizărilor din şedinţa de joi a CNA, citate de Mediafax.

Înainte de modificarea acţionariatului, acţionarii NCN Studio TV SA erau: Arpad Zoltan Paszkany – acţionar principal (59,4051%), International Brand Consultants SRL (asociat unic Vasile Dîncu) – 20%, Szekernyes Karoly – 10%, Someş TV SRL – 10% şi Mureşan Mariana – 0,5949%. Asociaţii Someş TV SRL sunt Opticrom Comunicaţii SRL – 60% şi Clip Vision SRL – 40%, iar asociaţii Opticrom Comunicaţii SRL – Tomşa Gheorghe Adrian – 70%, Mureşan Aurel Ioan – 15% şi Filip Nicolae – 15%. Asociaţii Clip Vision SRL: Lăpuşan Sorin Emil – 55%, Buzea Cozmin – 40% şi Neamţ Nicolae Sergiu – 5%.

În prezent, potrivit documentului depus la CNA, acţionarii Transilvania Live sunt: Francisc Gecse – 94,4051%, Arpad Zoltan Paszkany – 5% şi Mureşan Mariana – 0,5949%.

Transilvania Live este televiziunea generalistă a trustului Transilvania Media Group, controlat de finanţatorul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany.

Transilvania Media Group mai deţine o televiziune generalistă, Look TV, care are însă un profil de divertisment. Licenţa audiovizuală a Look TV este deţinută prin societatea Transilvania Look SA, al cărei acţionariat a fost de asemenea modificat. Acum asociaţii Look TV sunt: Arpad Zoltan Paszkany – asociat principal (90%) şi Paszkany Arpad (10%).

Înainte de modificarea acţionariatului, licenţa Look TV era deţinută de Arpad Zoltan Paszkany – asociat principal (90%) şi Someş TV SRL – 10%.

Şi în cazul televiziunii Look TV, acţionariatul a fost modificat înainte ca CNA să îşi dea acordul în acest sens, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

Totuşi, în şedinţa de joi, membrii CNA au aprobat cu şapte voturi “pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul “împotrivă” (Christian Mititelu), atât modificarea acţionariatului Transilvania Live, cât şi modificarea acţionariatului Look TV.

“Am votat împotrivă pentru că consider că este un lucru inutil. Nu putem să împiedicăm o modificare de acţionariat. Şi totodată nu putem vota post-factum (un acţionariat care a fost deja modificat, n.r.)”, a spus Christian Mititelu.

Pe de altă parte, CNA a aprobat în şedinţa de joi şi modificarea grilei şi a structurii de programe a televiziunii Transilvania Live. Astfel, programele producţie proprie ale Transilvania Live vor fi reduse la 30% (faţă de 80% în prezent), iar producţiile audiovizuale ale altor producători vor scădea la 12% (faţă de 20%). Totodată, Transilvania Live va prelua programele Look TV, într-o proporţie de 58%.

De asemenea, Transilvania Live îşi va reduce programele de informare la 5% (faţă de 75%), cele educative şi culturale, la 5% (faţă de 13%). De asemenea, Transilvania Live va difuza filme – 30% şi programe de divertisment – 55%. Publicitatea şi teleshoppingul va reprezenta 5% din grila televiziunii.

Modificarea grilei şi a structurii de programe a Transilvania Live a fost adoptată de CNA cu şase voturi “pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două “împotrivă” (Christian Mititelu şi Laura Georgescu).

Totodată, CNA a aprobat în aceeaşi şedinţă modificarea amplasamentului studioului televiziunii Look TV.

Prezent la şedinţa CNA de joi, Lucian Danciu, reprezentantul Look TV, a spus că “s-a făcut o relocare pentru că formatul emisiunilor necesita un spaţiu mai mare”. “În ceea ce priveşte inadvertenţele apărute (în programul difuzat de Look TV, n.r.), ele sunt generate în bună măsură şi de această relocare care s-a produs, pentru că am făcut-o fără să oprim emisia staţiei şi asta ne-a făcut să nu ne putem încadra în acele procente (…) Sperăm că se va reuşi şi reautorizarea studioului Transilvania Live (…) Suntem de câteva luni într-o perioadă de tranziţie, de o mutare la o distanţă apreciabilă faţă de locaţia veche a Look TV”, a mai spus Lucian Danciu.

În ceea ce priveşte modificarea acţionariatului la Transilvania Live şi Look TV, fără aprobarea CNA, Dorin Pugna, reprezentantul Transilvania Live, a declarat în şedinţa de joi: “Totul s-a întâmplat într-un timp foarte scurt, nu am apucat să informăm”.

Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că el se consideră păcălit în cazul solicitării Transilvania Live, de modificare a structurii de programe şi a grilei. “Vorbim de altă licenţă, de altă televiziune, eu mă consider păcălit. Dumneavoastră solicitaţi de 15 ori mai puţin timp pentru programe informative (faţă de cât aveau până în prezent, n.r.)”, a spus Mititelu.

“Am pornit cu un plan extrem de grandios şi ne-am dat seama că este foarte mare (pentru a fi realizat, n.r.)”, i-a răspuns Lucian Danciu.

Alţi doi membri ai CNA – Monica Gubernat şi Narcisa Iorga – au atras atenţia că televiziunile Transilvania Live şi Look TV au intrat în lista “must carry” a posturilor obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România.

“Aţi intrat în lista «must carry» datorită unei audienţe pe care aţi obţinut-o în ultimul an şi acum vreţi să modificaţi cu totul”, a atras atenţia Narcisa Iorga. Ea l-a întrebat pe Lucian Danciu dacă are un termen până la care Transilvania Live şi Look TV vor reveni “la fosta variantă” de program.

“Trei luni, dar nu vreau să mă hazardez. Nu ne gândim să stăm un an în formula asta. Sesizăm şi noi canibalizarea între cele două televiziuni”, a spus Lucian Danciu.

Pe 23 mai 2011, Vasile Dîncu, fost senator PSD, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a achiziţionat, alături de mai multe persoane, între care fostul ministru PSD Ioan Rus şi finanţatorul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, televiziunile locale NCN şi Transilvania Channel, publicaţiile Mesagerul de Cluj şi Servus, Cluj şi portalul citynews.ro.

“Vrem să facem un produs care să se impună pe plan regional şi apoi pe plan naţional, care să spună ceva în presă şi care să nu fie trompeta politică a nimănui”, a spus, la momentul respectiv, Vasile Dîncu.

Ulterior, în 2013, Vasile Dîncu a ieşit din acţionariatul televiziunii Look TV, potrivit documentelor depuse la CNA la momentul respectiv.

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă