Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Descoperiri arheologice pe șantierul Centurii de Sud a Timișoarei!

Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, care fac săpături preventive în zona șantierului viitoarei centuri de sud a Timișoarei au descoperit componente ale unor așezări din trei epoci diferite: epoca bronzului târziu, romană și epoca medievală timpurie.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 17.04.2020 - 13:28

Potrivit arheologilor, au fost descoperite pe şantierul Centurii de Sud a Timişoarei, locuiri din epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) şi epoca medievală timpurie.

Arheologii au cercetat bordeie, locuinţe de chirpici şi gropi de pari provenind de la locuinţe de suprafaţă, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, şanţuri, două morminte de incineraţie şi morminte de inhumaţie. Complexele aparţinând diferitelor epoci acoperă toată suprafaţa sitului. Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică.

Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râşniţe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brăţări din cochile de scoică, greutăţi din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars şi altele fragmentare, vase ceramice.

Au fost identificate şi 111 morminte aparţinând cimitirului sarmatic. Au fost identificate, parţial sau întregi, şi un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice.

Morţii erau îngropaţi alături de anumite obiecte. Arheologii au găsit piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuţite, catarame, sabie, vârfuri de suliţă), monede din perioada romană, denari de argint, dar şi vase ceramice întregi de tradiţie romană.

Comentarii