Ca și alte uniuni de creație din România – cel mai recent caz frământat de procese de legitimitate și contestări fiind cel al UZPR – și Uniunea Scriitorilor din România este de ceva timp într-o permanentă agitație, membrii ei fiind împărțiți între gruparea Nicolae Manolescu și cea reprezentată de Cristian Teodorescu, Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru.
În deschiderea Programului pentru candidatură, Dan Lungu ține să specifice: “Până nu de mult, principalele probleme asupra cărora își concentra atenția Uniunea Scriitorilor din România erau creșterea statutului și vizibilității scriitorului în societatea românească actuală, stabilitatea financiară a USR și creșterea valorii noilor membri admiși.
În ultima vreme a apărut o problemă nouă care ne ține, din păcate, pe prima pagină a atenției publice: conflictele din Uniunea Scriitorilor! În opinia mea, viitorul președinte al Uniunii Scriitorilor trebuie să facă din rezolvarea acestei situații o prioritate. Mă gândesc la o rezolvare pe cale pașnică, prin dialog, care să nu ne expună, ca breaslă, mediatizării negative și deriziunii opiniei publice. Cu cât mai puține rufe în public, cu atât mai bine!”
Scriitorul mai spune că “prelungirea acestei stări de fapt face rău breslei în ansamblul său, Uniunii Scriitorilor ca organizație și întregii lumi culturale”. “În acest moment, Uniunea Scriitorilor se află în această situație delicată, iar viitorul președinte trebuie să ofere soluții. Avem nevoie de o uniune fără conflicte, stabilă financiar, cu imaginea publică bună, întinerită – dat fiind dezechilibrul generațional, modernizată, animată de un spirit european. Instituțiile și oamenii din afara USR nu au răbdarea și nici interesul concret să afle cine are dreptate, ei văd doar scandalurile legate de procese, citesc știrile despre excluderi și demisii, despre premii contestate și acuze de tot felul, iar toate acestea ne șubrezesc puternic credibilitatea”, a explicat Dan Lungu.