15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOpera & Classical MusicVIDEO. Votul pe prietenie. Care sunt alianțele politice și regionale care decid...

VIDEO. Votul pe prietenie. Care sunt alianțele politice și regionale care decid câștigătorul Eurovision. Ce șanse are România anul acesta și cine e marea favorită

Ceea ce bănuiam toți a fost devoalat de către jurnaliștii britanici de la The Guardian: concursul Eurovision se câștigă pe baza unor alianțe puternice, bazate pe afinități regionale și politice și mai puțin pe calitatea piesei muzicale.

Jurnaliștii au analizat șansele concurentului britanic, arătând că acestea nu există, dat fiind că, la casele de pariuri, Lucie Jones are o cotă uriașă: 25/1, fiind considerată un outsider. Bazele politice ale votului care decid câștigătorul Concursului Eurovision s-au văzut, anul acesta, dinaintea marii finale. Țara gazdă, Ucraina, a decis să nu permită participarea reprezentantei Rusiei. Motivul este foarte simplu: Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, după o intervenție militară violentă.

Influențele regionale și politice de la Eurovision au fost argumentat de către Derek Gatherer, care a demonstrat că există un vot în bloc determinat de „comportamentul cultural răspândit pe orizontală care, în mod progresiv, a infestat întreaga competiție”. E cu atât mai lesne de priceput de ce jurnaliștii britanici, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cred că reprezentantul lor nu are chiar nicio șansă.



Blocurile națiunilor care nu își risipesc votul, sunt denumite astfel: Imperiul Viking, format din Norvegia, Suedia, Estonia, danemarca, Islanda, Letonia și Lituania; Blocul Balcanic, format din: Croația, Macedonia, Slovenia, Grecia, Ciprus, Serbia și Montenegro, Turcia, Bosnia Herțegovina, Albania și România) și statele fostului pact de la Varșovia: Polonia, Rusia  și Ucraina (dinainte de conflictul din Crimea), dar și o parte din statele Benelux, Belgia și Olanda și statele de pe Axa Pirinei: Spania și Andorra. Prin contrast, Franța, Germania și Marea Britanie sunt state nealiniate niciunui bloc. Sunt de capul lor și nu au nicio șansă la Eurovision.

Cele mai mari șanse la câștigarea Eurovision din acest an le are Italia, pentru că frumuseșțea melodiei depășește cartelurile Eurovision. România are șansa a șaptea.

Ilinca şi Alex Florea, artiștii care reprezintă România la concursul internațional Eurovision, s-au calificat în marea finală, melodia „Yodel It” numărându-se printre cele 10 melodii selectate joi pentru a participa la finala de sâmbătă, 13 mai. 

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă