21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalVienezii îi omagiază pe Radu Jude și Florin Lăzărescu

Vienezii îi omagiază pe Radu Jude și Florin Lăzărescu

Prozatorul Florin Lăzărescu va fi prezent la Viena cu ocazia primei ediţii a Festivalului internaţional de film de scurtmetraj în aer liber „dotdotdot“, care a început pe 11 iulie și se va închide pe 23 august. Festivalul „dotdotdot“ prezintă vineri, 17 iulie, la ora 21.30, în grădina Palatului Schönborn, un tribut echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist).

În cadrul evenimentului vor fi proiectate filmele realizate împreună de cei doi cineaşti: “Lampa cu căciulă“ (2006), “Alexandra“ (2006) şi “O umbră de nor“ (2013). Scenaristul Florin Lăzărescu va participa după proiecție la o discuţie cu publicul.

Aflat la prima ediţie, Festivalul internaţional de film de scurtmetraj în aer liber “dotdotdot“ prezintă 200 de producţii grupate în 40 de programe, incluzând proiecţii, discuţii cu publicul şi ateliere. Filmele vor fi proiectate în grădina Palatului Schönborn.

În cadrul festivalului vor mai fi prezentate alte trei producţii românești. Este vorba de scurtmetrajele  “Trece şi prin perete“, tot în regia lui Radu Jude, un film din 2014,  “Cheful“ (regia Adrian Sitaru, 2012) şi “Cai putere“ (regia Daniel Sandu, 2014).

O echipă imbatabilă

Radu Jude, născut în 1977, este absolvent al Universităţii Media (secţia Regie Film). A debutat în cinematografie ca asistent de regie pentru filmele de lungmetraj “Amen“ (regia Costa Gavras, 2002) şi “Moartea domnului Lăzărescu“ (regia Cristi Puiu, 2005).

A regizat filmele de scurtmetraj “Corp la corp“ (2003), “Marea Neagră“ (2004), “Lampa cu căciulă“ (2006), “Dimineaţa“ (2007) şi “Alexandra“ (2007), iar în anul 2009 a debutat în lungmetraj cu filmul “Cea mai fericită fată din lume“.

 Radu Jude a câştigat anul acesta premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie cu lungmetrajul “Aferim!“ la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin. Florin Lăzărescu  s-a născut în 1974. El este prozator şi scenarist, absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“  din Iaşi. A debutat în proză în anul 2000 cu volumul de povestiri “Cuiburi de vîsc“ (editura Outopos, Iaşi, 2000). Au urmat romanele “Ce se ştie despre ursul panda“ (editura Polirom, 2003), “Trimisul nostru special“ (editura Polirom, 2005), volumul de povestiri “Lampa cu căciulă“ (editura Polirom, 2009) şi romanul “Amorţire“ (editura Polirom, 2013). Florin Lăzărescu a debutat ca scenarist de film în anul 2006 cu scurtmetrajul “Lampa cu căciulă“.

Filmul, care a câştigat premii la peste 50 de festivaluri internaţionale, a reprezentat primul pas în colaborarea scenaristului cu regizorul Radu Jude. Cei doi au mai lucrat la  scurtmetrajele “Alexandra“ și “O umbră de nor“, dar cel mai mare succes al echipei Radu Jude-Florin Lăzărescu rămâne excelentul  lungmetraj “Aferim!“.

Florin Lăzărescu face parte, alături de scriitorii Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici, din echipa de conducere a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, celebrul FILIT.   

Prezențe românești la Festivalul “dotdotdot“

 Vineri, 17 iulie, ora 21.30 – grădina Palatului Schönborn

– Tribut Radu Jude şi Florin Lăzărescu (în prezenţa scenaristului Florin Lăzărescu): “Lampa cu căciulă“ (2006), “Alexandra“ (2006), “O umbră de nor“ (2013)

 Joi, 13 august, ora 21.30 – grădina Palatului Schönborn

– “Trece şi prin perete“ (regia Radu Jude, 2014)

 Vineri, 14 august, ora 21.30 – grădina Palatului Schönborn

– “Cheful“ (regia Adrian Sitaru, 2012)

– “Cai putere“ (regia Daniel Sandu, 2014)

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă