12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalTeleviziunea digitala, in noua legislatie a audiovizualului

Televiziunea digitala, in noua legislatie a audiovizualului

Principalele modificari propuse de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) la Legea audiovizualului vizeaza conditii egale pentru operatorii de radiocomunicatii, introducerea unui capitol privind televiziunea digitala si uniformizarea ca denumire a licentelor de emisie. "Aceste propuneri au fost discutate in cadrul ultimei intalniri pe marginea Legii audiovizualului, la sediul Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Am sustinut introducerea unui capitol separat privind televiziunea digitala, avand in vedere expansiunea acestui sistem si faptul ca in urmatorii ani va inlocui complet televiziunea analogica", a precizat Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Mai multi operatori pentru difuzarea programelor publice

In primul rand, IGCTI a propus posibilitatea licentierii mai multor operatori de radiocomunicatii pentru difuzarea programelor publice. In prezent, programele publice sunt difuzate numai de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), in baza unei licente emise de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) in anul 2004. "Aceasta societate este in prezent in evaluare pentru privatizare. Este posibil ca dupa privatizare sa existe alti operatori, cu oferte mai competitive pentru difuzarea programelor publice. Ca urmare, am insistat pentru introducerea posibilitatii existentei mai multor operatori care sa difuzeze aceste programe", a mai spus presedintele Marinescu.

Strategia, la un an dupa lege

In al doilea rand, IGCTI a propus introducerea in noua Lege a audiovizualului a unui capitol distinct privind televiziunea digitala, care sa contina reguli privind implementarea planului de radiodifuziune si televiziune in sistem digital T-DAB (radio digital terestru) si DVB-T (televiziune digitala terestra). Planul va fi implementat treptat, pe masura tranzitiei de la televiziunea analogica la televiziunea digitala.

Dupa intrarea in vigoare a Legii audiovizualului, in termen de 12 luni, IGCTI, MCTI, CNA si Ministerul Culturii si Cultelor vor elabora o strategie de acoperire a teritoriului cu servicii de programe audiovizuale si o strategie de digitalizare. Amintim ca Romania a obtinut doua retele nationale de radio digital terestru si opt retele nationale de televiziune digitala terestra in cadrul Conferintei Regionale pentru Radiocomunicatii de la Geneva din acest an.

IGCTI a mai propus schimbarea denumirii licentei de emisie, utilizata in prezent de operatorii de radiocomunicatii pentru serviciile radio-tv, cu aceea de licenta de utilizare a frecventelor radioelectrice. IGCTI a propus ca licentele pentru radiodifuziune si TV digitale sa fie emise in urma unui concurs organizat de inspectorat, cele analogice urmand a se acorda prin incredintare directa, ca si pana acum.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă