23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSăptămâna Romilor Invizibili

Săptămâna Romilor Invizibili

Forumul Cultural Austriac, agenția „Împreună“ și Green Hours 22 Club Jazz Cafe vă dau întâlnire în perioada 4-10 aprilie la o serie de evenimente culturale dedicate artei rome europene.

Austria propune, cu ocazia Săptămânii Romilor Invizibili, un colaj de contribuții și impresii ale femeilor din comunitatea romă și ale unora care se raportează la ea din afară. Prezentarea și eliminarea formelor omniprezente de discriminare a romilor este una dintre cele mai mari provocări pentru Europa și o temă centrală a artei rome contemporane. Organizatorii invită publicul să își formeze o imagine despre ce înseamnă să fii rom în Europa de ieri și de azi.

Evenimentele vor fi găzduite de Green Hours 22 Club Jazz ­Cafe.

 4 aprilie, orele 19.30, va fi vernisată expoziţia „Belleville

 Fatima, fascinația unei vieți aspre”. Artista germană, de origine sârbă, Lidija Mirkovic va fi prezentă în seara deschiderii. Lidija Mirkovic este ea însăși de etnie romă și se dedică documentării vieții de zi cu zi a minorității sinti din cadrul etniei rome.

Personajul principal al expoziţiei este Fatima, o femeie romă care își acceptă cu naturalețe viața grea. Copiii erau încă ­mici când i-a murit soțul. Fatima a fost întotdeauna cea care a susținut familia, soții ei bazându-se toți pe ea. Casa ei este un bordei în Belleville, o mahala din Belgrad. Fatima nu are educație, este analfabetă. Lucrează la târguri de vechituri și vinde haine vechi și obiecte folosite. Lucrează foarte mult și uneori nu ajunge acasă cu săptămânile. Fatima nu are numai un bordei, are cinci. În ele locuiesc unele dintre fiicele ei, niște cunoscuți, precum și șoferul angajat de Fatima s-o ducă la târguri, pentru că nici Fatima nici soțul ei n-au carnet. Baba Mina locuiește și ea acolo și o ajută pe Fatima la treburile casnice când aceasta lucrează. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 18 aprilie. 

„Gadjo Dilo” , regia Mihai Lukacs cu Mihaela Drăgan, Elena Duminică, Ziţa Moldovan, programat vineri, 8 aprilie, la 19:30. Trei femei rome sunt angajate la Gypsy Experience, cabaret cu tematică exotică. Fiecare personaj are o  poveste specială.

Vanessa, o cântăreață celebră, recunoaște în fața tuturor că este romă, dar cariera sa are de suferit. Stela, o fostă smardoaică, după un mare eșec în dragoste, încearcă să aibă o nouă relație cu o femeie, ceea ce nu este foarte ușor pentru că nimeni nu crede că o femeie romă poate fi lesbiană. Sidonia încearcă din copilărie să uite că este romă, dar este pusă într-o situație fără ieșire când se îndrăgostește de un bărbat rom.

 „Dui Roma” (Austria, 2014) de Iovanca Gaspar

„Dui Roma” va fi prezentat sâmbătă, 9 aprilie, ora 19:30, la Reședința Ambasadei Austriei.

Documentarul regizoarei româno-austriece, de etnie romă, Iovanca Gaspar redă povestea vieții lui Hugo Höllenreiner, membru al populației sinti din Germania care a supraviețuit mai multor lagãre de concentrare și a fost victima lui Josef Mengele. Partenerul de discuție al lui Hugo Höllenreiner este tânãrul muzician Adrian Gașpar.

Proiecția va fi urmatã de un concert de pian interpretat de artistul Adrian Gașpar.

„Baronul țiganilor” (Austria-Moldova 2014) de Michaela Ronzoni, Oliver Indra și Anthony Jacobson. „Baronul țiganilor”  va rula la Green Hours, duminică, 10 aprilie, ora 19:30.  Coproducția austriaco-moldoveană prezintă viața unui grup de romi sedentari din Soroca, un oraș din Republica Moldova, la granița cu Ucraina. Filmul îi urmărește pe Artur Cherari, baronul rom și lider al romilor din Soroca și întreaga Republică Moldova, precum și pe tânărul Vali, care va dori poate să devină la rândul său baron. Astfel, „Baronul țiganilor” documentează și tradițiile, obiceiurile și viața de zi cu zi a comunității rome. Filmul va fi prezentat publicului bucureștean de regizoarea Michaela Ronzoni şi va fi urmat de o dezbatere.  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă