7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalRealizatorii producției hollywoodiene "Escape Plan", dați în judecată de scenaristul Lucian Ciuchiță....

Realizatorii producției hollywoodiene “Escape Plan”, dați în judecată de scenaristul Lucian Ciuchiță. Românul cere o despăgubire de 10 milioane de dolari

Realizatorii producției hollywoodiene "Escape Plan" , au fost dați în judecată de scenaristul Lucian Ciuchiță pentru drepturi de autor și drepturi conexe, iar românul cere o despăgubire de 10 milioane de dolari, acțiunea fiind înregistrată vineri la Tribunalul București, informează Agerpres.

Acțiunea este în faza de fond și pentru moment nu există niciun termen stabilit de instanță. Potrivit dosarului, acțiunea este îndreptată împotriva a nouă pârâți: scenariștii filmului, Jason Keller și Miles Chapman, și producătorii Canton Production, Atmosphere Entertainment MM LLC, Boies-Schiller Film Group, George Furla, Randal Emmett, Emmett/Furla Films și Summit Entertainment. 

Ciuchiță a declarat pentru Agerpres că acțiunea împotriva scenariștilor este penală, în timp ce acțiunea împotriva producătorilor este de drept civil. Acesta a spus că cere, în acțiunea sa, despăgubiri de 10 milioane de dolari și creditarea sa în calitate de co-scenarist al filmului. 

Scenaristul spune că realizatorii filmului s-au folosit de scenariul său — ce are titlul "Insula diavolului. Prizonierii apelor" — fără a-l credita sau fără a-l plăti în acest sens. Ciuchiță a identificat peste 60 de elemente care leagă acțiunea din "Escape Plan" de scenariul său original și, în decembrie anul trecut, a obținut și o expertiză în acest sens, din partea unei comisii a Uniunii Cineaștilor din România. Ciuchiță spune că ideea centrală a filmului, aceea a existenței unei închisori de maximă securitate în mijlocul unui ocean, este cea din scenariul său original. 

"Este invenția mea să fac o pușcărie pe petrolier. Puteau să facă pe navă de croazieră, cargo. Nu. Au lăsat-o așa cum am construit-o eu, cu toate… cu sala de mese. O chestie inexplicabilă… ce să caute într-un film american o referire la geniu, care este la granița româno-bulgară, la 30 de km de Ruse? Întâmplător, eu am casă de vacanță acolo și acolo scriu", a spus acesta. "În această meserie, două coincidențe înseamnă prea mult. 60 este deja furăciune pe față", a spus Ciuchiță. 

Autorul a povestit că a început să scrie acest scenariu în urmă cu doi ani și ulterior a trimis o variantă electronică unui cineast român care locuiește în Statele Unite ale Americii, prin care, cel mai probabil, scenariul său a ajuns la producătorii americani. 

"Am avut o discuție cu un regizor româno-american, căruia i-am și arătat scenariul în proporție de 80 la sută. Ulterior i l-am mai dat și l-a văzut în totalitate, dar atunci când a fost în Statele Unite pe 25 octombrie, în proporție de 75-80 la sută, scenariul a fost gata. Iar el a recunoscut că vrea să vorbească cu niște producători", a declarat Ciuchiță. 

Ciuchiță a aflat că scenariul său a fost adaptat la Hollywood de la un prieten care a văzut acest film, la finalul anului 2013, la puțin timp după ce acesta a fost lansat la nivel mondial. 

"Am fost sunat pe telefon… un prieten de-al meu m-a sunat pentru că îi povestisem lui și altor prieteni, la o masă, ce scenariu scriu. El văzând filmul la cinematograf pe data de 15 noiembrie la București și m-a sunat că mi-a văzut filmul dar nu m-a văzut la la scenariști", a spus acesta. "Atunci au fost cele mai grele zile ale mele", a adăugat Ciuchiță. 

Scenaristul a cerut apoi sprijinul Uniunii Cineaștilor, care a format o comisie de expertiză, formată din Călin Stănculescu și Victoria Marinescu. Această comisie l-a susținut pe artist, inclusiv în cadrul unei conferințe de presă de la începutul lui martie, anul acesta. Autorul a declarat că a angajat în această chestiune, inițial, un avocat din Statele Unite ale Americii, la care ulterior a renunțat. De asemenea, acesta a încercat să ia legătura cu producătorii filmului. Potrivit lui Ciuchiță, ultimul e-mail de la Summit Entertainment a fost primit de el la jumătatea lui martie, când era anunțat că această companie va desfășura o anchetă în această problemă. 

Scenariul lui Ciuchiță este înregistrat la DACIN-SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual — Societatea Autorilor Români din Audiovizual) pe 18 februarie 2013, cu aproximativ opt luni înaintea premierei filmului "Escape Plan". Potrivit acestuia, scenariul său era încheiat cu 5-6 luni înainte de această înregistrare. 
Ciuchiță spune că suma pe care o cere drept despăgubire a fost calculată în funcție de încasările declarate ale filmului, de aproximativ 137 de milioane de dolari. Până la soluționarea procesului, Lucian Ciuchiță a publicat o carte în care dezvoltă elementele din scenariul "Insula diavolului. Prizonierii apelor". Cartea, apărută anul acesta la Editura Atec, este intitulată "Insula Purgatoriului" și are drept subtitlu: "Romanul de față este povestea originală care a stat la baza scenariului unui film de succes, lansat anul trecut de către cinci studiouri de producție de la Hollywood…"

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă