12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRCS&RDS nu mai difuzează Antena1, Antena3 şi Euforia pe platforma de satelit...

RCS&RDS nu mai difuzează Antena1, Antena3 şi Euforia pe platforma de satelit Digi

UPDATE: Operatorul RCS&RDS a scos de pe platforma Digi Antena 1, Antena 3 şi Euforia fără aprobarea CNA, relatează Mediafax. Totuşi, compania de telecomunicaţii a anunţat aseară Consiliul Audiovizualului de intenţia sa.

Citeste si Steaua-Vaslui. Abonaţii la Digi TV Satelit nu vor putea viziona meciul din Ghencea

“Platformele DTH (de satelit, precum Digi, deţinută de RCS&RDS, n.r.) nu intră sub incidenţa articolului 82 din Legea audiovizualului, respectiv a principiului «must carry». Ele constituie excepţia de la acest articol. Singura problemă în raport cu CNA este că RCS&RDS nu a obţinut aprobarea modificării avizului de retransmisie. RCS ne-a făcut o înştiinţare aseară (joi seară, n.r.) la ora 19.00, iar la ora 24.00 şi-a modificat oferta scoţând canalele Antena Group. Vom analiza această situaţie”, a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, un operator de cablu trebuie să aibă aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru modificarea grilei sale de programe. Astfel, este de aşteptat ca RCS&RDS să fie sancţionat de CNA pentru scoaterea televiziunilor Antena 1 şi Antena 3 de pe platforma de satelit Digi.

Articolul 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului prevede că “Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului”.

Pe de altă parte, însă, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul “must carry”, nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 3 şi Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCS&RDS să reincludă cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi.

—-

RCS&RDS a anunţat că nu mai difuzează Antena 1 şi Antena 3 pe platforma de satelit Digi, întrucât compania de telecomunicaţii nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a celor două televiziuni, relatează Mediafax

Anunţul a fost făcut de RCS&RDS în noaptea de joi spre vineri, pe Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii. Potrivit respectivului anunţ, “RCS&RDS nu mai difuzează pe satelit posturile Antena 1 şi Antena 3. RCS&RDS nu poate accepta să plătească peste şapte milioane de euro pe an, sumă solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 şi Antena 3”.

RCS&RDS precizează că cele două posturi au fost declarate în mod repetat ca fiind libere la retransmisie, potrivit principiului “must-carry” din legislaţia audiovizualului, chiar de către reprezentanţii Antena Group.

De asemenea, compania RCS&RDS spune că, împotriva voinţei sale, a fost obligată să întrerupă difuzarea acestor canale, întrucât Antena Group i-a retras acordurile de difuzare.

“Antena Group nu a acceptat prelungirea datei limite a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale. În aceste împrejurări, RCS&RDS consideră că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor săi de posibilitatea vizionării acestor canale revine exclusiv Antena Group”, mai spune RCS&RDS.

Antena Group, proprietarul celor trei posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor.

Într-un comunicat de presă remis astăzi Mediafax, RCS&RDS anunţă că, din data de 20 aprilie 2012, nu va mai transmite pe platforma sa de satelit nici Euforia TV, alături de Antena 1, Antena 3.

“Antena Group, proprietarul celor trei posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS&RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor. RCS&RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 şi Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry)”, se spune în comunicatul de presă al RCS&RDS.

Potrivit comunicatului, Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale. “Considerăm că, în acest mod, Antena Group plasează interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc să urmărească aceste canale şi că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor Digi TV de posibilitatea de a le urmări revine integral Antena Group”, se mai spune în comunicatul RCS&RDS.

“Totodată, ne asigurăm abonaţii că, pentru noi, interesul lor primează şi că, în ceea ce ne priveşte, avem întreaga disponibilitate pentru a introduce în grila Digi TV, programe de interes pentru publicul larg. Precizăm că abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu”, mai spune RCS&RDS.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Antena Group nu a prezentat un punct de vedere oficial cu privire la decizia RCS&RDS de a scoate de pe platforma sa de satelit Antena 1 şi Antena 3.

Pe de altă parte, însă, potrivit legislaţiei audiovizuale, un operator de cablu trebuie să aibă aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei sale de programe. Astfel, este de aşteptat ca RCS&RDS să fie sancţionat de CNA pentru scoaterea televiziunilor Antena 1, Euforia şi Antena 3 de pe platforma de satelit Digi.

Totuşi, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul “must carry”, nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1 şi Antena 3 sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu.

Societatea Antena TV Group SA, care operează licenţele televiziunilor Antena 1, Antena 2, Euforia TV şi Antena 1 International, este controlată de familia Voiculescu. Familia Voiculescu controlează şi televiziunea de ştiri Antena 3 prin societatea Antena 3 SA, potrivit site-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şi mobilă. Compania controlată de Zoltan Teszari şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezentă şi pe pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Conflictul dintre RCS&RDS şi Antena Group a început anul trecut, cele două companii având mai multe procese în instanţă. Conflictul dintre RCS&RDS şi Antena Group a ajuns de multe ori şi în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, care a încercat fără succes să-l medieze.

Pe 31 martie 2008, postul Antena 1 şi RCS&RDS câştigau în tandem licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Majoritatea meciurilor au fost difuzate, însă, într-o primă fază, de televiziunea GSP TV, post de sport lansat de trustul Intact pe 25 iulie 2008.

Pe 21 mai 2011, însă, GSP TV a fost scos din grila de programe a RCS&RDS, după încheierea contractului pe care televiziunea îl avea cu operatorul de cablu. Scoaterea GSP TV din grila RCS&RDS a venit şi în urma mai multor conflicte între conducerea companiei de cablu şi cea a grupului Intact, din care face parte şi televiziunea sportivă. Ulterior, Antena Group a declarat televiziunea GSP TV liberă la retransmisie şi fără condiţionări tehnice, potrivit principiului “must carry” din Legea audiovizualului, fapt pentru care CNA a decis includerea GSP TV între televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, astfel şi operatorul de cablu RCS&RDS a trebuit să retransmită această televiziune.

Pe de altă parte, Antena Group a depus, pe 21 aprilie 2011, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de chemare în judecată a RCS&RDS, cerând companiei de telecomunicaţii să nu mai condiţioneze retransmisia către populaţie a televiziunii Antena 1, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX la momentul respectiv. De asemenea, Antena Group a solicitat atunci RCS&RDS plata a 60 de milioane de euro despăgubiri pentru că ar fi condiţionat retransmisia către populaţie a televiziunii Antena 1.

În schimb, RCS&RDS a remis, la rândul său, pe 30 martie 2011, o notificare către Antena TV Group SA (fosta SC TV Antena 1 SA). Notificarea a fost transmisă de către RCS&RDS şi la Consiliului Naţional al Audiovizualului şi la Consiliul Concurenţei. Astfel, RCS&RDS a notificat Antena TV Group să plătească 100 de milioane euro, “cu titlul de daune materiale şi morale”, pentru prejudiciile materiale şi morale produse companiei de telecomunicaţii, în urma “campaniei media de denigrare” desfăşurate prin televiziunile şi celelalte canale media ale Intact.

Totodată, RCS&RDS a spus că “respinge în mod categoric orice pretenţie formulată de Antena TV Group SA împotriva societăţii RCS&RDS SA”. “Apreciem că, în mod tendenţios şi fără niciun temei legal, se interpretează că, lipsa condiţionărilor tehnice sau financiare, prevăzute în cuprinsul art. 82 din Legea nr. 504/ 2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare (Legea audiovizualului, n.r.), s-ar referi la relaţia dintre distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice şi abonaţii acestor distribuitori”, spunea RCS&RDS.

“Legea audiovizualului nu impune distribuitorilor serviciilor de programe prin cablu obligativitatea de a nu percepe un tarif pentru servicile de programe retransmise, orice altă interpretare neputând fi decât absurdă şi lipsită de orice temei legal”, mai afirma RCS&RDS.

Pe de altă parte, în mod repetat, în ultimul an, reprezentanţii RCS&RDS au susţinut în faţa membrilor CNA că grupul Antena pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3, deşi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului “must carry”.

În schimb, reprezentanţii Antena Group au spus că grupul nu condiţionează financiar retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3. “Acei 60 de milioane de euro nu sunt pentru retransmisia programelor Antena 1 şi Antena 3, ci reprezintă depăgubiri (…), pentru că RCS&RDS ne-a transformat din canal de televiziune necondiţionat financiar şi tehnic în canal de televiziune condiţionat financiar, fără să respecte prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului, încasând de la abonaţii săi tarife pentru nişte posturi pe care ei le primeau gratuit (… ) Noi nu am încasat în niciun moment de la RCS&RDS sau de la altcineva bani pentru posturile libere la retransmisie (…) Noi cerem despăgubiri şi nu sume pentru prestaţii sau pentru acord de retransmisie (…) şi nu pentru viitor, ci pentru ce a fost, deşi practica RCS&RDS continuă şi la acest moment”, spunea Mihail Puiu, avocatul Antena TV Group, în şedinţa CNA din 13 octombrie 2011.

Pe de altă parte, CNA a aplicat mai multe amenzi RCS&RDS pentru că operatorul a scos din grilă de-a lungul timpului, fără să aibă aprobarea Consiliului, mai multe televiziuni, printre care şi unele din portofoliul Antena Group.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă