20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalProconsul: Nu suntem o formaţie sezonieră

Proconsul: Nu suntem o formaţie sezonieră

Cei de la Proconsul revin în forţă cu un nou single, „Să spargem gheaţa”, realizat în colaborare cu Keo, şi care urmează să fie promovat în cluburile din ţară. Cu un basist de origine americană, James Alexander Lascu, şi cu mult optimism, Proconsul ne încântă în conti­nuare cu cele mai frumoase balade.

 

Vorbiţi-mi despre începuturile formaţiei…

Proconsul: Am început să cântăm în 1995, în cel mai mare club din România, Melody Bar. Cântam coveruri, sub numele de Take Five. Fiecare dintre noi avea deja bagaje muzicale destul de consistente şi cântam destul de bine. Am fost selecţionaţi de către directorul artistic al uneia dintre cele mai mari companii de feriboturi din Europa, să susţinem concerte pe vapor. Din ‘95 până în ‘98 am cântat pe vapor, câte două luni pe an. Am câştigat foarte bine în acea perioadă, şi ne-am îmbogăţit, de asemenea, stilul şi repertoriul. În 1999 am hotărât să intrăm pe piaţa muzicală din România, aşa că am schimbat numele formaţiei în Proconsul, şi am scris câteva piese proprii. Am mers la Andrei Gheorghe, la 13-14, cu melodia „De la ruşi”. A ascultat-o şi i-a plăcut. Melodia a intrat apoi în heavy-rotation, susţinut la Pro FM, după care am semnat un contract cu Media Pro Music, care nu s-a ridicat la aşteptările noastre. Nu am avut prea multe rezultate şi nici recompense materiale foarte bune în urma contractului. Cea mai cântată piesă Proconsul, „Cerul”, nu a trezit interesul Media Pro, în schimb, după ce am prezentat-o la Festivalul de la Mamaia, în anul 2000, piesa a fost auzită de către patronul casei de discuri Roton, care ne-a oferit un contract. Din acel moment a început ascensiunea neîntreruptă a formaţiei Proconsul…

Sunt foarte multe formaţii care nu au rezistat trecerii timpului. Ce v-a ţinut împreună până acum?
P.: Chiar dacă acum 11 ani nu am pornit cu credinţă maximă în Dumnezeu, acum pot spune că Domnul ne-a ţinut împreună şi ne-a făcut pe fiecare să înţelegem cât mai bine dorinţele celui de lângă noi.

După atâţia ani de activitate, mai aveţi emoţii la concerte?
P.:
Emoţii mai sunt, dar nu ca la început. Îi mulţumesc Domnului că nu mai sunt atât de intense, pentru că emoţiile în exces te obosesc foarte mult. Avem şi mai multă forţă pe scenă acum.

Vorbiţi-mi despre basistul formaţiei. Cum a ajuns James să cânte alături de voi?
P.:
Fostul nostru basist, Florin Barbu, care a activat între 2003 şi 2009, a hotărât să se mute cu familia în Sibiu. Decizia lui nu a mai făcut posibilă colaborarea noastră, deoarece nu putea să participe la repetiţii. Eram în căutarea unui nou basist, iar managerul nostru, Joey De Alvare, ne-a făcut cunoştinţă cu James Alexander Lascu, care venea din SUA împreună cu părinţii lui de origine română. El a fost născut şi crescut în Detroit şi este un american „get-beget”. Toată tinereţea a cântat la chitară bas. A primit un DVD cu un concert aniversar de anul trecut cu câteva cântece Proconsul pe care le-a învăţat. A venit la sala de repetiţii şi ne-am dat ok-ul. Este un coleg foarte bun.

Albumul „Sens unic”, pe care l-aţi lansat anul trecut, a fost dedicat lui Dumnezeu. De unde a venit această orientare spre religie?
P.:
În timp ce am înaintat în vârstă ne-am apropiat şi mai mult de Domnul şi am înţeles cu toţii că acei 1.000.000 de km parcurşi pe drumurile din ţară, fanii care ne aşteaptă la concerte şi toate lucrurile bune care ni s-au întâmplat în viaţă nu sunt deloc întâmplătoare. Sunt generate de către Dumnezeu.

Care credeţi că a fost cel mai important moment al formaţiei, până acum?
P.:
Este greu de spus. Cel mai important moment a fost când ne-am dat seama că tot ceea ce avem e datorită lui Dumnezeu. Din punct de vedere al carierei, probabil că cel mai important moment a fost atunci când am câştigat Cerbul de Aur, cu toate că acesta este un fapt care a trecut neobservat. Dacă e să întrebi lumea pe stradă, va şti de Luminiţa Anghel, Monica Anghel, eventual, de Laurenţiu Cazan, dar puţină lume ştie că Proconsul este prima formaţie de muzică rock care a câştigat trofeul. Până acum, trofeul a fost câştigat de către solişti. Am fost o formaţie care a schimbat cutuma festivalului. Lumea, inclusiv TVR, a trecut foarte repede peste asta. Totuşi, îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem în viaţă. Criza a cernut şi printre artişti, iar noi am rămas printre cele patru, cinci formaţii care contează pe piaţa muzicală românească.

Recent, aţi lansat un nou single, „Să spargem gheaţa”, realizat în colaborare cu Keo. Ce-mi puteţi spune despre această melodie?
P.:
Noi nu am făcut vreodată featuring-uri cu cineva, în afară de Marcel Pavel, care este un prieten mai vechi, şi Dida Drăgan. Am avut ideea să facem un co-writing cu Keo. Iniţial, versurile erau mult mai satirice. Noi am început mai de mult să lucrăm la piesă, şi avea tentă de petrecere. Deoarece producţia piesei s-a prelungit, am zis că nu este bine să facem o piesă sezonieră.
Nu suntem o formaţie sezonieră. Noi nu facem colinde, piese de Paşte, de avorturi sau de înmormântări. Am schimbat textul, dar a rămas capul acesta de refren, „Să spargem gheaţa”. Am trecut puţin pe partea socială, dar nu vrem să fim neapărat militanţi. Toată lumea ştie că Proconsul cântă cele mai frumoase balade de dragoste. Deşi noi vorbim de criză, este o melodie optimistă. Mesajul este „Hai să trecem peste lucrurile care ne apasă”. Am vrea să transmitem mesajul de a fi mai aproape de Dumnezeu, să fim mai buni.

Urmează şi un turneu de promovare al single-ului? Sau un album nou?
P.:
Este foarte greu să faci în zilele astea un turneu. Încercăm momentan să fa­cem o promovare a piesei în media. Încercăm ca undeva după ianuarie să pornim într-un turneu, dar de cluburi. Vom încerca să promovăm piesa aceasta la radio şi televi­ziune. Ori­cum, cântăm destul de mult. Avem con­certe aproape în fiecare weekend. Am lansat un album anul trecut, care încă nu s-a consumat. Nu trebuie să fie o chestie me­ca­nică. Avem piese la care lucrăm, dar nu vom scoate anul acesta un album, poate anul viitor.

Alte proiecte de viitor… ?
P.:
E posibil să mai scoatem în primăvară o baladă. Avem în derulare un concurs pos­tat pe site-ul nostru. Oricine poate
să-şi aleagă o piesă de-a noastră şi să o interpreteze cum vrea. Trebuie să urce versiunea respectivă pe Youtube, iar noi vom alege un câştigător. Versiunea acestuia va apărea în albumul viitor.

Aveţi vreun sfat pentru cei care îşi încearcă norocul în industria muzicală?
P.:
Să fie curaţi sufleteşte, pentru că asta îi face să reziste în timp. Să stea cu mintea limpede şi cu simţurile ascuţite. Să fie receptivi la tot ce-i de bună calitate şi frumos. Dacă au credinţă, vor reuşi.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă