Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Portrete de artiști: Ostrovski și Vlad Mugur

Pe 14 iunie comemorăm 130 de ani de la moartea dramaturgului Alexandr Nikolaevici Ostrovski. Teatrul Naţional de Televiziune vă propune să revedeţi o montare de referinţă a acestuia.

Share

Gabriela Lupu 0 comentarii

12.06.2016 - 19:53

Pe 14 iunie comemorăm 130 de ani de la moartea dramaturgului Alexandr Nikolaevici Ostrovski. Teatrul Naţional de Televiziune vă propune să revedeţi o montare de referinţă a acestuia.

Din distribuția spectacolului „Fata fără zestre“, realizat în 1976, făceau parte, printre alţii: Tricy Abramovici, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Matei Alexandru, Aurel Giurumia, Gheorghe Oprina, Alexandru Hasnaș, Savel Știopul. Adaptarea și regia artistică erau semnate de Matei Alexandru.

Imediat după acest spectacol puteți vedea o nouă producție din cadrul programului “Portret In Memoriam”, dedicată marelui regizor Vlad Mugur. În acest documentar depun mărturie despre Vlad Mugur: Magda Știef, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Dinu Cernescu, Horaţiu Mălăele.

Născut în vara anului 1927, Vlad Mugur avea să fie botezat de Regele Mihai și ținut în brațe de regina Elena și de generalul Condeescu. Celebrul său bunic, Gheor-ghe D. Mugur, a fost directorul Fundațiilor Regale și al Radiodifuziunii Române în perioada anilor 1930, până după război.

Tatăl său, Val Mugur, prolific dramaturg și regizor de teatru, a lucrat o perioadă la radio și a fost inițiatorul teatrului radiofonic.

Educat într-o atmosferă artistică, Vlad Mugur avea să se înscrie la Institutul de Teatru, pe care îl va absolvi în 1949, ca șef de promoție, cu spectacolul „Unchiul Vanea“ de Cehov.

Format la clasa Aurei Buzescu și a lui Nicolae Băltățeanu, Vlad Mugur s-a întâlnit de-a lungul carierei sale artistice cu nume mari ale scenei românești. A montat spectacole importante, pe textele unor autori clasici și contemporani, pe scenele teatrelor Național București, Nottara, Odeon, Bulandra, dar și la Craiova, Galați, Bacău, Cluj, Târgu-Mureș. Va forma teatrul de trupă, cu generația de aur din 1956, la Craiova, și va reedita acest succes la Naționalul din Cluj în perioada directoratului său, din 1964 până în 1971, când va părăsi România. Va monta, timp de două decenii, în Germania și Elveția.

Se va întoarce în România în 1990, ca regizor și director al Teatrului Giulești, căruia îi va schimba numele în Teatrul Odeon.   

Spectacolul „Fata fără zeste“. ce va fi difuzat azi, la ora 20.10, datează din 1976.

Citește totul despre:

Comentarii