15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalO acuzaţie neadevărată

O acuzaţie neadevărată

Cotidianul “România liberă” împlineşte anul acesta 135 de ani de la apariţia primului exemplar. În toţi aceşti ani, şi în cei ce vor veni, am fost şi vom fi alături de cititorii şi de clienţii noştri.

În ultimele zile au apărut câteva materiale în mediul online care încearcă să inducă întregii industrii media ideea că “România liberă” ar avea “tiraje false”. Este o acuzaţie neadevărată şi lipsită de dovezi, atât timp cât singurul organism în măsură să decidă veridicitatea tirajelor este BRAT – organism care ne-a emis certificatele în urma auditărilor.

BRAT a postat fişierul cu numele: “Situaţie control pe teren aprilie-decembrie 2011”. În acest tabel, BRAT a denumit o coloană: “Cantitate predată înainte de efectuarea controlului”.
Această rubrică reprezintă, în fapt, cantitatea pe care reprezentantul BRAT n-a găsit-o în tipografie la ora controalelor inopinate făcute, deoarece tirajul tipărit este imediat cartat şi livrat către distribuitori; toţi editorii procedează identic, pentru a avea siguranţa că a doua zi ziarul se găseşte în toate punctele de vânzare a presei din România.

Confuzia a fost generată de un articol apărut, publicat de paginademedia.ro, la data de 3.02.2012, informaţii asupra cărora am dat explicaţii chiar în cursul zilei publicării.
În tabelul publicat, rubrica numită “Cantitate predată înainte de efectuarea controlului” a fost schimbată şi redenumită “Diferenţă”.
În fapt, în documentul oficial postat de către BRAT, rubrica numită “Cantitate predată înainte de efectuarea controlului” este una şi aceeaşi cu rubrica “Diferenţă” din tabelul postat pe paginademedia.ro.
Procedura BRAT presupune ca la terminarea fiecărei verificări în teren a editorului în tipografie să se întocmească un PROCES-VERBAL DE CONSTATARE.
În ciuda celor 28 de controale, mai multe decât la orice altă publicaţie din piaţă, doar la 6 dintre ele cantităţile găsite au fost mai mici decât tirajele tipărite.

Cu toate acestea, adevarul.ro a publicat duminică, 5.02.2012, un articol unde s-au făcut aprecieri extrem de grave care prejudiciază marca „România liberă”, fapt pentru care am întreprins procedura de acţionare în judecată a jurnalistului, cerându-i daune interese. Suntem pregătiţi să acţionăm la fel şi în alte situaţii similare.

Trebuie lămurit foarte clar faptul că BRAT nu a semnalat diferenţe la tirajul tipărit, ci la tirajul găsit în tipografie. BRAT a constatat un tiraj în funcţie de ora la care a făcut controlul. Se ştie foarte bine că avem peste 20 de distribuitori şi difuzori, fiecare cu orarul lui de transport, orar pe care trebuie să-l respectăm pentru a fi zi de zi în toate punctele de difuzare a presei din România.

Societatea editoare a ziarului „România liberă” nu a urmărit şi nici nu urmăreşte să păcălească nici agenţiile şi clienţii de publicitate, nici cititorii. Ziarul „România liberă” îşi respectă cititorii şi partenerii de afaceri. Nu a falsificat niciodată vreun document care să arate altceva decât realitatea aşa cum rezultă din documentele societăţii puse la dispoziţia organismelor de control BRAT.

 

BUCUREŞTI, 9.02.2012

DIRECTOR GENERAL MEDIA GAMMA PUBLISHERS SRL

ADRIAN ION RUS

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă