19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNoile voci ale cinema-ului american independent la ShortsUP via New York

Noile voci ale cinema-ului american independent la ShortsUP via New York

Pe 26 și 27 aprilie, ediția de primăvară ShortsUP propune o călătorie cinematografică în inima orașului supranumit ”centrul universului”. Diversitatea culturală și poveștile culese din viața de zi cu zi a New Yorkului unesc filmele din selecția ShortsUP via New York. În fiecare dintre cele două seri va rula același program de scurtmetraje.

”Înainte să încep selecția de scurtmetraje pentru ShortsUP via New York nu mi-a trecut niciodată prin minte că mi-aș dori să locuiesc acolo. Orașul pe care l-am descoperit prin intermediul filmelor e mult mai efervescent decât îmi imaginam. Noile voci ale cinemaului independent newyorkez abordează de multe ori teme sociale sau problematici istorice. În fond, nimic nou. Dar construcțiile provocatoare și inovațiile vizuale oferă spectatorului o perspectivă nouă asupra lucrurilor de care a auzit sau pe care le-a văzut de nenumărate ori”,  spune Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP.

O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie și dramă, despre înțelesul coincidențelor în situații limită. Când îți uiți geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc și să aștepți ca o întâlnire accidentală să-ți arate drumul înapoi spre casă. Un film ce ajunge în premieră în România pentru publicul ShortsUP, după ce a fost selectat la Palm Springs Int'l ShortFest 2013.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, pornește de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american? Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce știm despre presa americană.

Muzica și poezia vizuală se reunesc în scurtmetrajul În fața ta (Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreață de hip-hop și o jurnalistă pasionată de dans.

Evenimentul ShortsUP via New York este conceput ca o incursiune interactivă în viața culturală și socială a New Yorkului, văzut ca punct de influență pentru numeroase trenduri care au influențat întreaga lume artistică, muzicală sau politică. Scurtmetrajele din program vor fi intercalate cu scurte narațiuni grafice digitale, realizate cu sprijinul  Chenar.ro, primul proiect românesc de jurnalism vizual.

 

ShortsUP via New York are loc în pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitală. Colecția de filme scurte cu aer metropolitan rulează în două seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra în atmosfera newyorkeză. Programul de filme va fi complet și de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop și r&b ale underground-ului american.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro. Plata se poate face online iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziționate și direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 și 27 aprilie.

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro. Fiecare anotimp înseamnă un nou eveniment ShortsUP, așa că primăvara deschide sezonul evadărilor cu ShortsUP via New York.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă