10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalDoamnele, sărbătorire la Palatele Brâncoveneşti. Alte evenimente culturale de weekend

Doamnele, sărbătorire la Palatele Brâncoveneşti. Alte evenimente culturale de weekend

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Mogoşoaia organizează sâmbătă, 5 martie, câteva evenimente din Drag de Doamne și Domnițe. Începând cu ora 15.00, Aurora Liiceanu va vorbi despre “Doamnele de altădată”. De la ora 16.00, galeria Foișor a Palatelor Brâncovenești va găzdui expoziția de bijuterie a Cameliei Popa – “Sinonime”.

În continuarea vernisajului vom fi purtați din “Drag de Domnițe” de ansamblul de muzică medievală Truverii. De la ora 17.00, la Cuhnie se deschide Spaţiul imaginării – ­expoziția retrospectivă de sculptură şi grafică a regretatului Alexandru Nancu.

Expoziţia va conţine lucrări din mai multe perioade de creaţie ale artistului, începând din anul 1983, cel al debutului, şi până în 2012, ultimul său an de viaţă. Vor fi expuse sculpturi realizate în piatră, marmură, bronz şi lemn, precum şi lucrări de grafică în tehnică mixtă, schiţe şi desene de sculptor.

Titlul expoziţiei, o sintagmă a autorului însuşi, desprinsă dintr-un studiu dedicat simbolicii fundamentale tradiţionale, este menit să pună în evidenţă legătura dintre preocupările de natură teoretică ale lui Alexandru Nancu şi creaţia sa efectivă de artist plastic cu o activitate complexă, extinsă asupra mai multor domenii precum: spiritualitatea creştină, arta tradiţională şi ecourile ei în arta contemporană, arhitectura, cercetarea şi restaurarea patrimoniului, studiul simbolurilor. 

*

Teatrul Țăndărică vă invită, astăzi, la ora 18.00, la premiera spectacolului „Eu, Oblio“, regizat de Nona Ciobanu, o poveste fascinantă devenită celebră pentru multe generații de copii. Inspirat din povestea lui Harry Nilsson, „The Point“ și având inserate versuri de Gellu Naum şi Ana Blandiana, spectacolul „Eu, Oblio“ abordează teme care vorbesc despre autocunoaștere, scopul fiind acela de a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă că în viață e bine să ai un rost.

Apelând la o scenografie spectaculoasă, la animații video, la o muzică inspirată și la mult umor, Nona Ciobanu şi scenograful Peter Kosir au realizat un spectacol inedit care prezintă o nouă versiune a lui Oblio şi a lumii lui.

În distribuție îi regăsim pe: Liliana Gavrilescu, Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Florin Mititelu, Cristina Țane. Sunteţi aşteptați, așadar, la premiera spectacolului „Eu, Oblio“ pentru ca împreună să aflăm care este “sensul”, nu cel de mers, ci cel al vieții. 

*

 

De azi intră în cinematografe filmul “Miracolul din Tekir”, în regia Ruxandrei Zenide. Prezentat în premieră internațională la Zürich Film Festival, “Miracolul din Tekir”, în regia Ruxandrei Zenide, a fost apreciat de critică și juriu, fiind premiat cu trofeul The Emerging Swiss Talent Award.

Povestea filmului se creează în jurul Marei (interpretată de Dorotheea Petre), o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăiește ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului. Când Mara rămane însărcinată şi povesteşte apropiaților că sarcina se datorează nămolului, şi nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă. Ajunge astfel într-o clinică din zona lacului Techirghiol, un centru SPA pentru oameni înstăriți. Acolo o întâlneşte pe Lili (Elina Löwensohn), unul dintre clienţii hotelului, o femeie bogată şi frumoasă care încearcă cu înverşunare să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei. Treptat, trecutul femeii misterioase iese la iveală, iar Mara şi copilul ei se află în pericol.

Din distribuția filmului fac parte Dorotheea Petre, Bogdan Dumitrache, Elina Löwensohn (actriță de origine română, care a jucat în filme precum “Schindler›s List”, „Un long dimanche de fiançailles”, „The Wisdon of Crocodiles” alături de Jude Law și Timothy Spall) și George Piștereanu (cunoscut publicului românesc pentru rolurile din “Eu când vreau să fluier, fluier” și “Loverboy”). În alte roluri îi regăsim pe Mirela Oprişor, Nicodim Ungureanu, Mara Nicolescu, Liviu Pintileasa, Constantin Tache Florescu. 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă