FOTO Cum a devenit centrul Constanței o scenă a teatrului

În premieră, trupe de teatru de stradă din mai multe țări europene au ajuns în orașul de la malul mării.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

04.09.2017 - 15:09

Păpuși gigantice, oameni îmbrăcați în costume care ardeau și un fel de extratereștri care băteau nebunește în tobe au blocat traficul auto în centrul Constanței și au ocupat centrul vechi. Totul a făcut parte din proiectul Art District, ce a adus aici unele din cele mai importante trupe de teatru stradal din România, Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Elveția. O premieră pentru orașul Constanța, care a stat mulți ani în umbra stațiunii Mamaia în ceea ce privește organizarea de evenimente.

„Teatrul stradal este cea mai veche formă de teatru existentă, adresându-se unui public liber, începător sau cunoscător într-ale teatrului. Nu vorbim despre orice fel de teatru, ci despre cea mai veche formă de manifestare artistică stradală, născută din dorința de a interacționa direct cu publicul spectator, de a-l ajuta să depășească limitele impuse de sala de spectacol, de a-l face să se bucure liber de actul cultural..“, spun organizatorii. Aceștia au afirmat că orașul Constanța a intrat, astfel, pe o hartă exclusivistă a orașelor europene unde astfel de evenimente sunt apreciate de public și finanțate de autorități. Teatrul stradal este cea mai veche formă de teatru existentă, adresându-se unui public liber, începător sau cunoscător într-ale teatrului.

Franța, lider în domeniu

Țara în care teatrul de stradă este cel mai bine reprezentat este Franța. De altfel, cei mai mulți reprezentanți în evenimentul din Constanța au venit de acolo. „În Franța, teatrul de stat nu mai există deloc și atunci actorii au găsit această formă de exprimare, mai ales că se pot apropia și mai mult de public“, a spus Valentin Ispat, responsabil de comunicare al evenimentului.

Probleme logistice

Să aduci atâtea trupe, cu un număr atât de mare de echipamente, nu e ușor. A fost nevoie, de exemplu, de multe tiruri care să transporte păpușile gigantice. Unele dintre ele dispun de mecanisme complicate de control și, pentru a le face să meargă, este nevoie chiar de cinci persoane. Pentru siguranța lor, dar și pentru că drumul spre piața centrală a orașului e în pantă și plin de străduțe înguste, spectacolul s-a desfășurat pe o porțiune din bulevardul principal al Constanței.

COSTURI. 1,22 milioane lei

Art District a fost cel mai scump eveniment cultural finanțat anul acesta de Consiliul Județean Constanța. Bugetul total a fost de 1.227.563 lei, din care contribuția CJC a fost de 1.095.563 lei și contribuția proprie a fundației care l-a orga-ni-zat, a fost de 132.000 lei. Banii au fost alocați în urma unui concurs de proiecte la care au fost depuse 21 de proiecte, un număr de câteva ori mai mic decât al proiectelor depuse în orașe cu tradiție culturală, ca Sibiu sau Cluj.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...