Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Costa Gavras, omagiat la Festivalul Filmului Politic

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului Politic, „Cinepolitica", ce va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, va fi precedată de o avanpremieră de patru zile (11-14 iunie) la Muzeul Naţional al ...

Share

[email protected] 0 comentarii

16.05.2012 - 20:40
Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului Politic, „Cinepolitica", ce va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, va fi precedată de o avanpremieră de patru zile (11-14 iunie) la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MTR). În cadrul acestei avanpremiere la Cinepolitica, cinefilii bucureşteni se vor delecta cu patru programe speciale, axate pe câteva teme de larg interes sau personalităţi ale politicii mondiale şi ale cinematografului politic.

 

Cel de-al patrulea din-tre aceste programe speciale (după „In memoriam Vaclav Havel", „Poliţia politică" şi „Omul politic") îi este dedicat unuia dintre cei mai importanţi autori de thrillere politice din perioada 1960-1980, Costa Gavras, după cum se arată în comunicatul trimis de organizatori.

Posesor al unei filmografii impresionante din care mai fac par-te titluri precum „Missing" (1982), „Hanna K." (1983) sau „Amen" (2002) , Costa Gavras a stu-diat la Sorbona şi la IDHEC, scoala naţională de film a Fran-ţei. După ce a absolvit în 1958, Costa Gavras i-a avut drept men-tori pe Rene Clement, Rene Clair şi Jacques Demy. În 1982, Costa Gavras a acceptat conducerea Cinematecii Franceze. De-a lungul mandatului sau, Costa Gavras s-a dovedit a fi un avocat neobosit al prezervării filmelor şi al libertaţii artistice, ducând mai departe faima interna-ţio-nală a instituţiei.

Programat pentru data de 11 iunie, programul Costa Gavras va începe de la ora 19.00 în Studioul Horia Bernea, unde se va difuza „Z" (1969), film laureat în acelaşi an cu Premiul Juriului şi premiul de interpretare la Cannes, cu Oscarul de montaj şi de film străin în 1970 şi cu premiul Anthony Asquith pentru muzică de film la BAFTA 1970. Ecranizare a romanului omonim scris de Vassilis Vassilikos în 1966 (inspirat, la rându-i, de asasinarea democratului Grigoris Lambrakis în 1963) şi avându-i în distribuţie pe Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Irene Papas şi Jacques Perrin, „Z" reprezintă o crucială operă de ficţiune despre represiunea politică în secolul XX.

O dată cu lăsarea întunericului, de la ora 21.30, la MTR va avea loc proiecţia în aer liber a filmului „Stare de asediu" (1972), un film ce explorează consecinţele adeseori brutale ale luptei dintre cei aflaţi la conducerea Uruguay-ului şi gherila stângistă Tupamaro, totul pe fundalul unui interogatoriu la care este supus un reprezentant al Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Interna-ţională (un grup folosit drept paravan pentru antrenamentul forţelor de ordine străine în metode de contrainsur-genţă) de către membrii gherilei urbane. Film nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin şi la BAFTA pentru Cea mai bună muzică de film, „Stare de asediu" reprezintă o vizionare obligatorie pentru toţi cei pasio-naţi de filmul politic.   Text Box:

Citește totul despre:

Comentarii

loading...